Indokolt lenne az MVM Veszprém „hazatérése”

A legjobb magyar férfi kézilabdacsapat otthagyhatja a balkáni SEHA Ligát.

Földi Bence
2016. 02. 05. 20:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2016/2017-es szezonban már nem a montenegrói székhelyű SEHA Ligában szerepel az MVM Veszprém – írja montenegrói sajtóinformációkra hivatkozva a Hétméteres. Több tényező is indokolhatná a váltást.

Egyrészt a Veszprémnek egyre több fronton kellene jól helytállnia – a SEHA Ligában, a Bajnokok Ligájában, a magyar bajnokság rájátszásában és a Magyar Kupa négyes döntőjében is érdekelt a csapat.

Másrészt pénzügyi szempontból is érdemes lehet hazatérni. A Kocsis Máté fideszes józsefvárosi polgármester vezette Magyar Kézilabda Szövetség még tavaly decemberben megállapodást kötött a Szerencsejáték Zrt.-vel. Ennek értelmében új támogatási rendszer jön létre, hatszázmillió forint érkezik a sportágba.

A szövetség február 5-én bejelentette azt is, hogy a szezon végéig a K&H Bank a női és férfi élvonalbeli bajnokság névadó szponzora – amennyiben gyümölcsöző a kapcsolat, megújítják a szponzori szerződést, ez is nyilván pluszforrást jelent majd. Emellett a tévéközvetítések aránya is nőhet, így a magyar bajnokság marketingértéke jelentős mértékben növekedik.

Eközben a SEHA Liga létjogosultsága is megkérdőjeleződik. A Délkelet-európai Kézilabda-szövetség (SEHA) által rendezett bajnokság teljes neve SEHA Déli Áramlat Liga. Ebben szerepeltek olyan csapatok, amelyek országán áthaladt volna a Déli Áramlat, ám az erről szóló szerződést január 20-án felbontotta a Gazprom. A cég lényegében a gázvezeték népszerűsítése végett pénzeli a ligát (állítólag ők fizetik a bírói díjakat, az összes utazással és szállással kapcsolatos költségeket és a pénzdíjakat), de ha nincs vezeték, fölösleges lenne a SEHA Déli Áramlat Liga fenntartása is.

Ezzel kapcsolatban kerestük a Gazprom sajtóosztályát, választ két hét alatt sem kaptunk. Ám amikor tavaly márciusban fel kellett, hogy függessze a cég a Déli Áramlat kivitelezését a Vs.hu elérte őket. Az akkor még a folytatásban bízó cég azt válaszolta: „A Déli Áramlat kivitelezésének leállítása nem jelenti azt, hogy nem finanszírozzuk tovább a SEHA projektet. A liga a Gazprom–SEHA nevet viseli, a szponzorszerződésünk is érintetlen marad.”

Ám azóta már biztos, hogy nem lesz Déli Áramlat, így jó eséllyel a Gazprom is kevesebbet költhet majd a SEHA Ligára. Ez – a magyar helyzet javulásával egy időben – a Veszprém „hazatérését” segítheti.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.