Kell a kémia a csapaton belül

Fiatalokat is mély vízbe dob majd Rich Chernomaz kapitány a budapesti olimpiai selejtezőtornán.

Lipiczky Ágnes
2016. 02. 10. 10:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vidámságból és játékosságból jelesre vizsgázott a magyar jégkorong-válogatott kedd délelőtt a Tüskecsarnokban megtartott sajtónyilvános edzésén. A komoly tréninget már egy órával korábban letudta a csapat, igaz, azért a média képviselői előtt zajló párharc során is volt még min törnie a fejét Rich Chernomaz szövetségi kapitánynak, aki segítői, Sille Tamás és Majoross Gergely társaságában a lelátón helyet foglalva szemlélte játékosait.

Elérkezett ugyanis a keretszűkítés ideje! Igaz, a kapitány azzal nem számolhatott, hogy az edzés is ad egy plusz kérdőjelet számára: Sebők Balázs ugyanis egy teljesen ártalmatlan szituációban a térdéhez kapott, fájdalmas arccal rogyott le a jégre, az orvosoknak kellett az öltözőbe kísérniük. Mint később kiderült, Sebők a selejtezőtornára készülő keretben még benne van, ám azt egyelőre nem tudni, hogy pályára is tud-e lépni a litvánok elleni csütörtöki mérkőzésen.

A közelmúltban a Fehérvár ajánlata helyett a Klagenfurt szerződését elfogadó Sofron István azonban bizonyíthat a válogatottban, és ahogy fogalmazott: észnél kell lenni a hétvége során.

– Természetesen mi vagyunk a torna esélyesei, de olykor megesik, hogy az esélytelenebb csapat nyer. Számtalanszor bizonyította ugyanezt a magyar válogatott is, amely a papírforma alapján jóval erősebb csapatot tudott legyőzni. A legnehezebb mérkőzésünk a vasárnapi, lengyelek elleni összecsapás lesz, közel azonos erőt képvisel a két együttes, de bízom benne, hogy meccsről meccsre tudunk felnőni a feladathoz – magyarázta Sofron István, akit az átigazolása körüli hercehurca egyáltalán nem viselt meg, és úgy érzi, jól fogadta őt a főként fehérvári játékosokból álló magyar válogatott.

A májusi A csoportos világbajnokság szempontjából egyébként Sofron lépéselőnyben van a fehérváriakhoz képest. Hiszen míg a Klagenfurt nagy valószínűséggel bejut az EBEL rájátszásába, a fehérváriak már biztosan kiesnek, a hátralévő három mérkőzés után tét nélküli lesz számukra a vb-felkészülésig hátralévő időszak.

– Örülök neki, hogy minél többet tudok majd pályán lenni, mert a világbajnokság szempontjából minden mérkőzés számít. De nem féltem a fehérvári játékosokat sem, keményen fognak készülni, és a válogatottal több edzőmérkőzést is játszunk majd, így nem hiszem, hogy ez számukra problémát jelentene – tette hozzá Sofron István, aki az egyik alapembere, rutinos tagja a magyar csapatnak.

Rich Chernomaz azonban ezen a hétvégén több fiatalt is a mély vízbe dob majd, bekerült a válogatottba a 19 éves Stipsicz Bence, a 22 esztendős Könczei Áron és a 21 éves Vincze Péter is.

– Az elmúlt három évben a tervünk és fejlődésünk része volt, hogy fiatal játékosokat is bevonjunk, azért, hogy idővel átvehessék a kiöregedők helyét. A csapatkapitány Vas Márton a legidősebb bekkünk, Stipsicz Bence pedig a legfiatalabb, ő például az U20-as világbajnokságon és a klubjában is olyan teljesítményt nyújtott, hogy ezzel kivívta a jogot a bő keretben szereplésre, az ottani edzésmunkájával pedig a kerettagságot is. Ez a csapat nem különbözik sokban a 2015-ös vb-keretünktől, mert nagyon fontos az is, hogy az összhang, a kémia meglegyen a csapatban, és megmaradjanak a vezéreink is, továbbá nem volt okunk, hogy sok tavalyi vb-kerettagunkat lecseréljük – mondta Rich Chernomaz szövetségi kapitány, aki bízik a magyar csapat tornagyőzelmében, azaz a továbbjutásban. Ez esetben a következő körben valószínűleg Rigában lép pályára a Chernomaz-csapat Lettország, Németország és Ausztria ellen. A rigai torna győztese jut ki a 2018-as pjongcsangi játékokra.

A budapesti tornára az összes jegy elkelt, vagyis teltházas mérkőzések lesznek. A Magyar Jégkorongszövetség vezetősége kéri a jeggyel rendelkező szurkolókat, hogy a szigorú beléptetési rendszer miatt mindhárom napon időben érkezzenek meg a mérkőzésekre.

Csütörtök, 1. forduló: Lengyelország–Észtország, 16.00; Magyarország–Litvánia, 19.30.

Péntek, 2. forduló: Lengyelország–Litvánia, 14.30; Magyarország–Észtország, 18.00.

Szombat: szünnap. Vasárnap, 3. forduló: Észtország–Litvánia, 14.30; Magyarország–Lengyelország, 18.00.

A mérkőzéseket az M4 élőben közvetíti.

A magyar keret (egy kapussal és egy mezőnyjátékossal több, a végső összeállítást szerdán hirdetik ki):

Kapusok: Bálizs Bence (MAC Budapest), Hetényi Zoltán, Rajna Miklós (mindkettő Fehérvár AV19).
Hátvédek: Gőz Balázs (DVTK Jegesmedvék), Kiss Dániel (Újpest), Mestyán István, Pozsgai Tamás, Stipsicz Bence (mind MAC Budapest), Szirányi Bence (Fehérvár AV19), Vas Márton (Fassa).
Csatárok: Frank Banham, Bartalis István, Benk András, Kovács Csaba, Kóger Dániel, Nagy Gergő, Andrew Sarauer, Vincze Péter (mind Fehérvár AV19), Hári János (Leksand), Könczei Áron (Debrecen), Nagy Krisztián (MAC Budapest), Sebők Balázs (KalPa), Sofron István (Klagenfurt), Vas János (Slavia Praha).

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.