Kizárt, hogy profi bunyósok menjenek az olimpiára

Lassan nem tudni, mikor viccel és mikor beszél komolyan a Nemzetközi Ökölvívó-szövetség.

B. M. L.
2016. 02. 26. 9:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A profi bokszolóknak a jövőben nemzeti és kontinentális versenyeken kell kvótát szerezniük, mivel szabad kártyát nem oszt ki a Nemzetközi Olimpiai Bizottság. Ezzel egyébként az amatőrök tovább nyitnák a kaput a hivatásosok előtt, hiszen az AIBA két félprofi szervezetéből, az APB-ből (AIBA Pro Boxing) és a WSB-ből (World Series of Boxing) már jó néhányan szereztek kvótát, és külön a félprofiknak lesz egy kvalifikációs tornájuk, ahonnan további bunyósok lehetnek riói résztvevők. Vu Csing-kuo, az AIBA elnöke kiemelte, mindenképpen a legjobbaknak kell képviselniük a sportágat az ötkarikás játékokon.

– Már csak az ökölvívásról mondhatjuk el, hogy kizárólag amatőrök képviselik a sportágat az olimpián. Azonban mi a legjobb bokszolókat szeretnénk odaküldeni. Már megvannak ugyan a saját félprofijaink, ám ha rugalmasan lépünk, akkor a legjobb profikat is bevonhatjuk az olimpián való részvételbe – mondta Vu Csing-kuo, aki szerint az alapszabályuk ezt simán megengedi.

Az amatőrben és a profik között is mindent megnyerő Kovács Kokó István szerint a fenti javaslat az AIBA részéről maximum egy szándéknyilatkozat, amelyre sem a NOB, sem a világszervezetek, sem pedig a legjobb profik promoterei nem reagáltak még.

– Nem látom realitását annak, hogy már Rióban, de bármelyik másik olimpián ringbe léphessen akár egyetlen profi is. Ráadásul a legjobb profik és az amatőrök között hatalmas különbség van például a felkészülési lehetőségeik miatt is. Nem véletlen, hogy a legjobb amatőrnek is évekre van arra szüksége, hogy felvehesse a versenyt a profi világ éllovasaival – nyilatkozta lapunknak a WBO alelnöke.

Az abszurditás érzékeltetésére egy példával is élt. A WBO jelenlegi nehézsúlyú világbajnoka, Tyson Fury számára a szervezet időnként kötelező címvédést ír elő. Ha a brit bunyós ehelyett hónapokra elmenne az olimpiai kvalifikációs tornákra, majd a kvótát megszerezve a riói olimpiára, akkor nem tudna eleget tenni ezen kötelezettségének, így az is előfordulhat, hogy ezért a WBO megfosztja a vb-övétől. Senki nem gondolhatja azt komolyan, hogy ezt megreszkírozná.

A Magyar Ökölvívó-szakszövetség elnöke szintén úgy látja, semmi esélye nincs annak, hogy Rióban ott legyenek a profik.

– Nem több ötletbörzénél. Melyik dollárszázezreket kereső profi bunyós fog ingyen bokszolni mondjuk a kvalifikációs tornán vagy Rióban? Az egész azért lett kitalálva, hogy az új szabály szerint csak egy olimpián szerepeltethető félprofiknak még több lehetőséget teremtsenek a kvóták megszerzésére – jelentette ki Csötönyi Sándor, s hozzátette, ezt a javaslatot a végrehajtó bizottságnak és a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak is el kell majd fogadnia.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.