Lőrincz Tamás fél kézzel is nyert

Ötödik alkalommal nyerte meg a szombathelyi kötöttfogású Magyar Nagydíjat az olimpiai ezüstérmes.

B. Molnár László
2016. 02. 07. 11:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szombaton négy súlycsoportban (66, 75, 85 és 130 kg) összesen 87 birkózó állt a szombathelyi Arena Savaria két szőnyegére, hogy a kötöttfogású Magyar Nagydíjon bizonyítsa, készen állnak az idei nagy feladatokra. A magyarok közül az olimpiai ezüstérmes Lőrincz Tamás (66 kg) ötödik alkalommal nyerte meg a szombathelyi viadalt, ezzel a Polyák Imre-emlékkupát.

Sajnos már a mérlegelés előtt a magyar válogatott két tagja, a nehézsúlyú Lám Bálint, valamint az egyetlen riói kvótával rendelkező birkózónk, Lőrincz Viktor (85 kg) bordasérülést szenvedett, így nem is tudott szőnyegre lépni a szombathelyi kötöttfogású Magyar Nagydíjon. Szerencsére azonban indult, és végig fantasztikus formában versenyzett az olimpiai ezüst-, vb-bronzérmes, háromszoros Eb-győztes Lőrincz Tamás (66 kg), aki a román Carpen, a japán Inue és szerbiai Nemes testén át jutott az elődöntőbe, ahol elképesztően simán, 9–3-ra verte a világbajnok szerb Stefaneket. Ám ez a siker kis híján nagyon sokba került, hiszen megsérült Lőrincz hüvelykujján található valamennyi szalag, így a fináléra némi túlzással persze, de fél kézzel kellett kiállnia. Ám ez sem volt akadály a lengyel Karecinski elleni döntőben, ahol a magyar klasszis két válldobással 6–0-s előnyre tett szert, ehhez hozzátett a második menetben még egyet, így végül 7–0-s győzelemmel szerezte meg pályafutása ötödik diadalát a Magyar Nagydíjon, egyben a Polyák Imre-emlékkupát.

– Természetesen fontos volt számomra a győzelem, de még inkább az, hogy az olimpiai súlyomhoz közel komoly mérkőzéseket vívjak. Ez megtörtént, s ráadásként nyertem. A japán Inue ellen meg kellett őriznem a higgadtságomat, egyszer belefújt a bíró, egyszer a szélén dobtam el. Boldog vagyok, remélem, belefér még a pályafutásomba néhány siker itt, Szombathelyen – közölte a boldog győztes.

A többi magyar sajnos nem jutott éremhez, igaz Szabó Martin (75 kg) és Almási Ferenc (130 kg) végül az ötödik helyen zárt, míg a világ- és kétszeres Európa-bajnok Bácsi Péter (75 kg) két győzelmet követően kikapott az amerikai Speillertől, aki nem jutott a döntőbe, ennek következtében Bácsi kellemetlen meglepetésre helyezetlenül zárt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.