Magyar teniszezőnő nyolc éve nem járt ilyen magasságban

Babos Tímea 51. a világranglistán.

GB
2016. 02. 01. 10:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Babos Tímeának fantasztikusan indult 2016. Az Australian Open első fordulójában 6:7, 7:5, 7:5-re verte Heather Watsont, ezzel első alkalommal jutott tovább a 2. körbe egyéniben. A sikerrel világranglistapontjait is hizlalta, mégpedig nem kevéssel: a 60.-ról az 51. helyre ugrott előre, ami karriercsúcs. Babos még soha nem állt ilyen előkelő helyen. 2012-ben volt már az 59. pozícióban, de az első ötven közvetlen közelében még nem járt.

A 22 éves teniszező honlapjának adott interjújában biztatónak és pozitívnak nevezte az előrelépést. Mint mondta, a tavaly párosban elért magyar csúcsok – a világranglistán 8. helyen is állt (!) – sokat segítettek, ez az egyéni játékot is befolyásolta, előrelendítette. Bízik abban, hogy még feljebb is kerülhet. Pozitív hozadéka lesz a jelenlegi ranglistás helynek, hogy a következő időszakban kevesebb selejtezőt kell majd játszania, sok tornán az 51. pozíció automatikus főtáblát jelent. A siker – mint hangsúlyozta – az önbizalom növelése mellett újabb motivációt jelent neki, hogy még többet dolgozzon. „Ahogy mondtam korábban, remélem, ez még csak a kezdet!” – így Babos.

Thomas Drouet, Babos trénere korábban Bernard Tomiccsal, majd a 2013-as wimbledoni győzelem idején Marion Bartolival és Peng Su-ajjal is dolgozott. A honlapnak kiemelte: két éve, amikor elkezdték a közös munkát, nem volt túl sok önbizalma tanítványának, emiatt a világranglistán is visszacsúszott. „Nagyon nehéz pillanatokat éltünk át, főleg az elején, leginkább az újabb vereségek után Előfordult, hogy 7-kor mentünk el edzeni, hogy legyen normális pályánk, és a konditeremben is keményen dolgoztunk” – sorolta Drouet. A kemény munka viszont meghozta gyümölcsét, ami a 2014-es gifui és a poitiers-i torna megnyerésében mutatkozott meg. Babos 2015-ben is döntőzött komolyabb tornán, 2016-ban pedig már az 51. helyen áll. A tréner minden szponzornak köszönetet mondott a nagy eredmény eléréséhez, de hangsúlyozta: minden területen folytatni kell a kemény munkát, mert Babos még ennél is tud jobbat.

Ha Babos Tímea június 6-án az első 56-ban lesz a világranglistán, akkor kijut az olimpiára.

Csak összehasonlításként: utoljára Szávay Ágnes állt ilyen jó helyen a világranglistán, ő a 13. helyig kúszott fel 2008-ban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.