Miklós Edit már nem „szegény rokon”

Kaszó Klára ügyvezető elnök szerint Miklós Edit dobogós lehet a 2018-as olimpián.

Lipiczky Ágnes
2016. 02. 25. 12:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Azt hiszem, amit mostanában látunk, az Edit tudásának inkább az alja, mint a teteje. Hogy a több, a jobb, a dobogós eredmény miért nem jön tőle, arra egyelőre még nem találtam meg a választ”

– kezdte Kaszó Klára, a Magyar Síszövetség ügyvezető elnöke a testület sajtóösszejövetelén.

Azt már a szocsi olimpia hetedik helye óta tudjuk, Miklós Edit személyében sokra hivatott, tehetséges versenyzője van a magyar sísportnak, aki az idén többször is bizonyította: lesiklásban ma már az elitbe tartozik. A 2015–2016-os idény eddigi nyolc lesiklóversenyéből négyszer (Val-d’ Isére-ben, Cortina d’Ampezzóban, Garmisch-Partenkirchenben és La Thuile-ben) végzett a legjobb tíz között, jelenleg a 11. helyen áll a szakági Vk-pontversenyben.

„Lehet, hogy a tizedik hely és a fix dobogós eredmény között ugyanakkora utat kell bejárni, mint az első Világkupa-pont és az első Top 10-es pozíció elérése között. Edit életéből sok minden kimaradt, amit most rohamléptekben kell pótolnunk, legyen szó akár több edzőről, több chilei edzőtáborozásról, ami ebben az idényben hozzásegítette őt ahhoz, hogy megragadjon az elit mezőnyben”

– folytatta Kaszó Klára, aki vállalja: a magyar síző két év múlva, a pjongcsangi olimpián akár érmet is nyerhet lesiklásban.

Hogy az állam mit vállal annak érdekében, hogy hozzásegítse a magyar sísportot ehhez a nagy eredményhez?

„A 2015–2016-os idényre száztízmillió forintot kapott a sportág. Ebből kell fedezni Edit és a szintén világkupás Samsal Dalibor versenyeztetését, a fiatalok és a többi sportág, a sífutás, sílövészet és síugrás menedzselését, ami ugyebár nem kis feladat. Hogy miből gazdálkodhatunk majd a 2016–2017-es szezonban, arról még nincsenek információink, kétszázmillió forint már biztonságot jelentene, a háromszázmillió azonban stratégiailag óriási lépés lenne”

– mondta az ügyvezető elnök, aki szerint sokat elmond Miklós Edit helyzetéről, hogy míg korábban a nagy sínemzetek „szegény rokonként ültették le az asztal sarkához”, ma már nem szívesen vonják be őt a közös tréningekbe, mert kőkemény ellenfélnek számít a Világkupában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.