Olimpia: Bach szerint lenyűgöző versengés várható

A NOB elnöke úgy véli, mindegyik pályázó képes nagyszerű játékokat rendezni.

MTI
2016. 02. 02. 10:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Önök elégedettnek látnak engem: lenyűgöző versengés várható négy város között, melyek mindegyike képes kitűnő játékokat rendezni – jelentette ki a NOB-vezetője Los Angelesben, a UCLA kampuszán tett látogatása utáni sajtótájékoztatón. – Mi a NOB-ban nyugodtan figyelhetjük ezt a versengést, amely olyan, mint egy olimpiai döntő. Persze nagy különbség, hogy itt csak aranyérmet osztanak, ezüstöt és bronzot nem.”

Bach hangsúlyozta, hogy a négy kandidáló, Budapest, Los Angeles, Párizs és Róma magáévá tette az Agenda 2020 irányelveit, melyek elsődlegesen a költségek lefaragására, kordában tartására, illetve a létesítmények, beruházások utóhasznosítására irányulnak.

„A négy város bemutatta nekünk, hogy nem csak egy megoldás létezik, és pályázni különböző okokból is lehet – fogalmazott az egykori olimpikon, aki 1976-ban a német tőrcsapat tagjaként aranyérmes volt Montréalban. – A gondolatok versenyére számítunk, nem akarunk semmit ráerőltetni a városokra, nem akarunk nekik leckét adni abból, hogy mit kellene tenniük a fejlődésük érdekében. Az ő feladatuk, hogy nekünk megmutassák, miként látják a jövőjüket, és ebbe az olimpiai játékok hogyan integrálódnak.”

Friss élményeiből példaként említette a Los Angeles-iek azon tervét, hogy nem építenek olimpiai falut, hanem a már meglévő egyetemi kollégiumokat használják majd. Bach szerint éppen ilyesmire gondoltak, amikor az Agenda 2020-at összeállították. Az amerikaiak eredeti tervében még az szerepelt, hogy magáncégre bízzák az olimpiai falu megépítését, de a helyi képviselők attól tartottak, hogy ezzel elszállhatnak a költségek, ezért utóbb az egyetemi megoldás mellett foglaltak állást.

Bach vasárnap érkezett Los Angelesbe – látogató körútjának utolsó állomására –, ahol megtekintette a Lakers Charlotte Hornets elleni NBA-mérkőzését, majd meglátogatta a tervezett főbb olimpiai versenyhelyszíneket, és többek között olyan egykori nagyságokkal is találkozott, mint az atléta Carl Lewis, aki négy aranyérmet nyert az 1984-es Los Angeles-i játékokon.

A kaliforniai metropolisz 1984 előtt 1932-ben is házigazdája volt az olimpiának. Az Egyesült Államokban legutóbb 1996-ban, Atlantában rendeztek ötkarikás játékokat.

Bach december közepén járt Budapesten, s eredményesnek és sikeresnek nevezte látogatását. Mint mondta, a magyar fővárosnak „érdekes és nagyon erős pályázata van”, és úgy vélekedett, Budapest és Magyarország jól alkalmazkodik az Agenda 2020 reformprogramban foglaltakhoz.

A NOB 2017-ben, Limában jelöli ki a 2024-es játékok helyszínét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.