Polgár Juditot nem lepte meg Anand legyőzése

A sakkválogatott kapitánya szerint Karpov legyőzése után nem meglepő Gledura sikere Anand ellen.

2016. 02. 03. 8:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden idők egyik legnagyobb magyar sakkeredményét érte el a 16 éves Gledura Benjámin. Az egri versenyző a gibraltári sakkfesztivál Masters versenyének 7. fordulójában legyőzte az ötszörös világbajnok indiai Viswanathan Anandot. Gledura Benjámin minimális előnnyel kezdte a végjátékot, nagynevű ellenfele kissé óvatlan volt, talán kicsit le is nézte a feltörekvő magyar tehetséget.

Anand a 48. lépés után adta fel a partit, majd villámgyorsan felállt az asztaltól. A magyar játékos szerényen rögzítette az eredményt, majd elrendezte a figurákat a sakktáblán. A Magyar Nemzet megkérdezte a magyar férfi-sakkválogatott szövetségi kapitányát, a minden idők legjobb női sakkozójának megválasztott Polgár Juditot Gledura Benjámin fantasztikus győzelméről.

– Benjámin tehetsége természetesen nem ismeretlen előttem. Amikor tavaly kineveztek a magyar férfiválogatott szövetségi kapitányának, már az első kerethirdetéskor betettem a bő keretbe. Azzal is felhívta már magára a figyelmet, amikor a Világsakkfesztiválon legyőzte a legendás Anatolij Karpovot. Most a gibraltári tornán nemzetközi szinten is felhívta magára a figyelmet. Szépen kihasználta Anand pontatlanságait, és a végén gyönyörű lépéssel, Ka8-cal feladásra kényszerítette a világbajnokot. Örülök, hogy Benji egyre több nemzetközi versenyen játszik, így egyre nagyobb tapasztalatot szerez erősebb játékosok ellen, amivel egyértelműen fejlődni fog, és ha az Anand ellenihez hasonló partikat nyer, az nagyban növeli az önbizalmát, motivációját, hogy még jobb legyen! Egy ilyen fiatal játékosnál nehéz előre felmérni, hogy milyen tempóban halad majd a fejlődése, mert a sakk komplex játék, az eredményes szereplésnek pedig számos összetevője van. Benjámin esetében fontosnak tartom kiemelni, hogy nagyon szeret sakkozni, és a szülei minden támogatást megadnak neki ahhoz, hogy minél sikeresebb legyen a pályafutása. Remélem, hamarosan a válogatott szűkebb keretében is számolhatok vele, és erősíteni fogja a csapatot – mondta lapunknak Polgár Judit.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.