Rácz Félix élete egyik legnagyobb „üzletén” van túl

A promóter már tavaly nyáron kezdte előkészíteni Bedák Zsolt áprilisi vb-címmeccsét.

B. Molnár László
2016. 02. 11. 4:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vélhetően nem gondolt arra Bedák Zsolt (25-1, 8 KO) 2010 májusában, hogy szinte napra pontosan hat esztendőt kell majd várnia arra, hogy ismét ringbe léphessen a WBO világbajnoki övéért. Akkor még az Universum egyik nagy reménységeként hatalmas csatában – a harmadik menetben eltört az álla –, a tizedik menetben TKO-val kikapott a hazai ringben bunyózó Puerto Ricó-i Wilfredo Vázqueztől.

Most, 2016. április 23-án ismét a WBO kispehelysúlyú vb-öve lesz a tét, ismét idegenben, és megint egy gigasztárral szemben, ugyanis a manilai összecsapáson a korábban négy súlycsoportban is világbajnoki címig jutó Fülöp-szigeteki Nonito Donaire (36-3, 23 KO) lesz az ellenfél. Bedák ezúttal már a Felix Promotion bokszolójaként lép szorítóba, és promótere, Rácz Félix néhány kulisszatitkot osztott meg a lapunkkal azzal kapcsolatban, miként tudta védencét eljuttatni a címmeccsig.

Már tavaly nyáron híre ment annak, hogy a meglehetősen inaktív kubai világbajnokot, Guillermo Rigondeaux-t a WBO megfosztja a vb-övétől.

„Ez az a pillanat, amikor egy valamirevaló promóter azonnal elkezd mozgolódni, ha van ökölvívója a legjobbak között. Tehát a munkát hét-nyolc hónappal ezelőtt kezdtem el Zsolt érdekében”

– elevenítette fel Rácz Félix az első lépéseket.

Aztán a WBO ősszel tényleg elvette Rigondeaux vb-címét, de ekkor már mindenki tudta, Nonito Donaire és a ranglistavezető César Juárez küzdhet meg a kispehelysúlyúak övéért.

„Már ekkor megállapodtam a háttérben Donaire promóterével, hogy ha védence nyer, akkor Zsolt ellen védheti meg először a címét.”

„A Fülöp-szigeteki klasszis egyhangú pontozással győzött, így nekem decemberben »csak« az volt a feladatom, hogy küldjek egy gratuláló táviratot Donaire stábjának, akiknek azonnal leesett a tantusz, és néhány nap múlva el is kezdődtek a színfalak mögött a tárgyalások” – árulta el a legsikeresebb magyar promóter.

A mai technikai fejlettség mellett most nem kellett az időt utazgatásokkal tölteni, hiszen a Skype Rácz Félix megfogalmazása szerint csodákra képes.

„Egy csomó pénzt és időt takarítottam meg, és annak ellenére jól haladtak a tárgyalások, hogy Donaire menedzserével és promóterével, a Top Rank képviselőjével is külön-külön beszélnem kellett. Sokat segített a tárgyalásoknál, hogy jó kapcsolatot ápolok velük” – folytatta Rácz Félix.

A legtöbb idő a televíziós közvetítések megbeszélésével ment el, ugyanis a manilai gála főmeccse, a Donaire–Bedák találkozó közvetítési joga a Showtime televízióé, az összes többi meccs pedig a Fülöp-szigeteki állami televízióé.

„Mivel nekünk szerződésünk van az M4 Sporttal, mindenképpen meg kellett egyeznünk ebben a kérdésben is. A Top Rank és a Fülöp-szigeteki televízió mindent megbeszélt egymással, így nem volt ritka, hogy egy e-mailben elküldött egyszerű kérdésre másfél-két napig vártam a választ. A szerződés tizenkét pontja közül hétben változtatás történt ahhoz képest, amit ők akartak, hiszen rá kellett döbbenteni őket: a kihívónak is vannak jogai” – jegyezte meg Rácz Félix.

„Úgy érzem, sikerült a maximumot elérnem, igaz már-már súroltam a korlátaimat. Bedák áprilisi vb-meccse a top ötben van a saját pályafutásomban; úgy érzem, büszke lehetek rá.”

Bedák Zsolt már elkezdte a felkészülést Erdei Zsolt irányításával a manilai meccsre, ahol pályafutása második nagy esélye következik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.