A Veszprém a Final Four küszöbére lépett

Az ukrán Zaporizzsja alaposan megégett a Veszprém Arénában, Nagy Lászlóék 41 gólt lőttek. Iváncsik még a kapuba is beállt.

B. M. L.
2016. 03. 26. 18:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy biztos, noha húsvét nagyszombatját ünnepli a keresztény világ, mindez nem éreztette a hatását a Veszprém–Zaporizzsja BL-nyolcaddöntő visszavágója előtt. Már kora délután megindult egyfajta népvándorlás a Veszprém Arénához, ahol a szurkolók között maximum az okozott némi feszültséget, hogy kedvenceik hány góllal verik meg az odavágón is 29–24-re legyőzött ukrán gárdát.

– Meglesz a közte tíz is, ha a legjobb formánkat futjuk – jelentette ki egy férfi, aki az egész családjával érkezett, míg voltak olyanok, akik azt vallották, mindegy, mekkora a siker, a továbbjutás meglegyen.

A Veszprém számára tehát minden adott volt a sikerhez, ráadásul a régóta sérült német Cristian Zeitz és a horvát Ivan Sliskovic kivételével mindenki Xavier Sabaté rendelkezésére állt. A spanyol vezetőedző úgy nyilatkozott a meccs előtt, csapatának nemcsak a biztos továbbjutást kell kivívnia, hanem közönségszórakoztató játékkal kell kiszolgálnia hű szurkolótáborát.

A zsúfolásig megtelt aréna közönsége – szokás szerint – fél órával a nagy meccs előtt elkezdett hangolni, és mire a csapatok a pályára vonultak, már pokoli hangulat uralkodott a csarnokban, amely szinte felrobbant, amikor Nagy Lászlóék megérkeztek a bemutatásra. Elképesztő iramban kezdődött a találkozó, és mire a hetedik perc végéhez érkeztünk, semmi sem mutatta, hogy az ukránok feladták volna a meccset (4–4). Aztán a kapuban Alilovic, míg a mezőnyben a rendkívül gólerősen játszó beállós, Sulic vezetésével szépen lassan magához ragadta a vezetést a Veszprém, és Pálmarsson duplájával, Ugalde szélről lőtt, majd Marguc indításból dobott találatával el is lépett négy góllal (9–5).

A játékosok és a nézők szinte együtt lélegeztek, a szurkolótábor – úgy ötezer ember – egy pillanatra sem hagyta abba a csapat buzdítását. Hiába kért ekkor időt az ukránok edzője, a lendületbe jött hazaiakat nem tudta megállítani. A héten szerződést hosszabbító Marguc megdobta a 100. BL-gólját ebben a szezonban, majd újabb labdaszerzést követett gyors indítás, aminek a végén Sulic már hatra növelte az előnyt a félidő felére (12–6).

Ekkor már az sem segített a Zaporizzsja csapatán, hogy emberelőnyben játszhatott, hiszen egyrészt Alilovic „lehúzta a rolót”, míg elöl Nagy László és Momir Ilic is betalált, majd Sabaté mester elkezdte megkeverni a kártyáit. Palmarsson átlövő lett, Chema Rodriguez irányított, Nilsson jött be beállóba, Gulyás lett a jobbátlövő, míg Iváncsik Gergő pedig megérkezett a bal szélre, és egy gyönyörű góllal be is szállt a meccsbe, majd lőtt még egyet a félpályán túlról. A Veszprém egészen fantasztikusan védekezett – az ötös fal előtt Chema Rodriguez zavart –, így a tomboló szurkolóhad azzal a tudattal vonult el a szünetben egy pofa sörre vagy üdítőre, hogy kedvenceik harminc perc alatt mindent eldöntöttek a meccset és a továbbjutást illetően (23–14).

A második félidőben aztán tombolt a lelátó – „Mindenki szurkoljon!” –, és a veszprémiek egyre több variációt próbáltak ki támadásban, mintha csak edzésen lennének. Sabaté mesternek bőven volt ideje cserélgetni a nagy előny mellett a játékosait, akik szinte minden poszton feltalálták magukat, ahova csak az edző vezényelte őket. Beszállt Lékai Máté is, aki emberhátrányban lőtt góljával jelezte, rá is számíthat Sabaté (26–16).

A közönség hangulata a tetőfokra hágott, amikor a vészkapus szerepében Iváncsik Gergő egy hatalmas bravúrral védett az ellenfél ziccerénél. Ekkor úgy tűnt, a szélső ünneplése miatt alaposan kihagyott a Veszprém figyelme, mert zsinórban háromszor is eladták a labdát, amiből az ukránok betaláltak, és váratlanul felzárkóztak (26–19). Sabaté azonnal időt kért, hogy rendezze a sorokat, aminek meg is lett az eredménye, hiszen Ilic kétszer betalált, így nem tudott a Zaporizzsja még közelebb jönni (28–20).

Átvészelte a hullámvölgyet a hazai csapat, persze ilyen csodálatos közönség előtt nem lehetett mást tenni. Ekkor Nilsson vitte a vállán a veszprémieket, ráadásul Alilovic is vonzotta a labdát, így mire letelt a második félidő fele, megint tízzel vezetett a Veszprém (31–21). Ettől kezdve csak az volt a kérdés, hogy az ukránok képesek-e tízen belülre kerülni, hiszen állandóan 9-10 gól volt a két csapat között a különbség. Mindenesetre ezekben a percekben nem a kapusokról szólt a találkozó, szinte minden támadás góllal zárult. Visszatért Palmarsson, és azonnal betalált, így öt perccel a vége előtt, már csak az volt a kérdés, vajon eléri-e a 40 lőtt gólt a Veszprém, amelynek kapuját az utolsó három percben a fiatal Gödör Bence védte.

Nos, Iváncsik révén ezt másfél perccel a lefújás előtt nemcsak elérte, hanem Marguc találatával túl is szárnyalta, így a vége 41–28 lett a Veszprém javára, amely így sima, kettős győzelemmel jutott be az idei BL-sorozat negyeddöntőjébe.

Immár egy lépésre van a Final Four. A  nyolcaddöntőben a Vardar Szkopje várja a bakonyiakat, akik hazai pályán egy góllal megverték a Wisla Plockot, így összesítésben mindössze egyetlen találattal továbbjutottak.

Xavier Sabaté, a Veszprém edzője: „Nagyon jól kezdtünk, és a csapatot megnyugtatta, hogy Alilovic fantasztikusan védett az első félidőben. Külön öröm a számomra, hogy az indításaink is bejöttek, sok gólt dobtunk ezekből. Ahogy azt ígértük, közönségszórakoztató játékkal nyertünk. Rengeteget cseréltem, mindenkinek lehetőséget biztosítottam, hiszen egyrészt minden játékos egyformán fontos a csapat számára, másrészt hosszú még a szezon, bírni kell erővel. Volt egy hullámvölgy a játékunkban, ám sikerült felállnunk belőle. Megyünk tovább álmaink megvalósítása felé.”

Iváncsik Gergő, a Veszprém három találatot jegyző szélsője: „Álmomban sem gondoltam volna, hogy vészkapusként képes leszek hárítani ziccerben. Ám nemcsak ez, hanem a félpályáról lőtt gólom is emlékezetes lesz a számomra. Sokkal felszabadultabban játszottunk, mint a kinti meccsen, és örömkézilabdát mutattunk be a lelkes közönségünknek.”

Szergej Selmenko, a Zaporizzsja hat gólt dobó átlövője: „Teljesen más meccset játszottunk, mint hazai pályán. Otthon legalább az első félidőben tartottuk magunkat, míg ezen a találkozón abszolút kijött a két csapat közötti valós különbség. Gratulálok a Veszprémnek, szerintem az egyik legnagyobb favoritja az idei BL-nek.”

Férfi BL, nyolcaddöntő, visszavágó:
MVM Veszprém–Motor Zaporizzsja (ukrán) 41–28 (23–14)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.