Győri henger a Fradi ellen

A győri világválogatott a bajnoki után a Bajnokok Ligájában is leiskolázta a fővárosi zöld-fehéreket.

B. Molnár László
2016. 04. 02. 14:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sajnos tudomásul kell vennünk, hogy a nemzetközi porondon női kézilabdában sem lehet szinte kizárólag a legjobb magyar játékosokkal a Bajnokok Ligája négyes döntőjébe kerülni. A két legjobb hazai csapat, a Fradi és a Győr a dabasi BL-negyeddöntő odavágóján csapott össze egymással, és ahogy egy hete a győri bajnokin, így most is a külföldi klasszisokkal felálló Győr nyert 31-18-ra, szinte eldöntve ezzel a Final Fourért zajló párharcot.

Dabast megszállták a zöldek. Ugyanis a Pest megyei kisvárosba visszatért a női kézilabda-Bajnokok Ligája, és a Ferencváros ismét otthonaként lépett pályára a gyönyörű Arénában. Ám a BL-negyeddöntő odavágóján dupla presztízsként értékelte a találkozót minden kézilabdabarát, hiszen a Fradi legnagyobb hazai riválisával, a Győri Audi ETO-val játszott.

A sportcsarnokban egy tűt sem lehetett leejteni már 20-30 perccel a kezdés előtt, és nagyon hamar kiderült, a két tábor nem fog együtt vacsorázni. Válogatott sértéseket vágtak egymás fejéhez, ám mivel a hazai zöldek többszörös túlerőben voltak, így a győriek „szurkolását” kevésbé lehetett hallani. A kezdés előtt mosolyogva fogott kezet a két mester – Ambros Martin (Győr) és Elek Gábor (Ferencváros) ugye közösen irányítja a válogatottat –, de a szemükből látszódott, hogy mindketten rendkívül feszültek.

Már senki sem beszélt a múlt szombati, 11 gólos győri győzelemről, hiszen mindenki tudta, ez teljesen más meccs lesz. Mindenesetre mindkét gárda rettentően keményen védekezett, ám a győriek hamarabb megtalálták ennek az ellenszerét, és a brazil világbajnok, Amorim, valamint a holland vb-ezüstérmes Groot vezetésével a 8. percben elléptek három góllal (2-5). A Fradi-tábor érezte, ha valamikor, most nagy szüksége van a csapatnak a segítségükre, ráadásul Elek Gábor is időt kért, hogy átszervezze a Fradit, nehogy idő előtt eldőljön a találkozó.

A Szucsánszki vezette Fradi hatalmas elánnal küzdött, ám Grimsbö, a győriek szintén világbajnok kapusa egyszerűen lehúzta a rolót, ráadásul Löke néha ökölvívókat megszégyenítő módon akadályozta meg Zácsikékat a góllövésben. A felsorolt nevekből is kiderülhetett, hogy amíg a Győr tele van nemzetközi klasszisokkal, addig a Ferencváros éppen ellenkező utat jár be és inkább a magyarokban bízik. Mindenesetre a Fradi-tábor füleket siketítő szurkolásának meglett az eredménye, és a sorozatban betaláló Zácsiknak köszönhetően a félidő felére feljöttek egy gólra (6-7).

Ám ez felrázta a győrieket, akik majd másfél perc alatt újra hárommal mentek (6-9), ráadásul Grimsbö újabb bravúrokat mutatott be, így például a Fradi egyik legeredményesebb átlövője, Pena, vagy a szélről gyakran helyzetbe kerülő Kovacsicz a 20. percig képtelen volt a kapuba találni. A másik kapunál Szikora csak akkor találkozott a labdával, amikor ki kellett azt venni a kapujából, ráadásul Amorim és Groot tovább folytatta a ki lő több gólt című háziversenyét, így amikor a vendégek már öttel elhúztak (6-11), Elek Gábor a második idejét is kikérte. Vörösödő fejjel ordítozott játékosaival, akik felfogták, mit veszíthetnek, és alig egy perc alatt Pena és Szucsánszki találataival mínusz háromra zárkóztak fel, ám ismét jött Grimsbö a védéseivel, Löke a remek beállójátékával, és visszaállt a közte öt (8-13).

Elek Gábor ekkor kapust cserélt, hátha ezzel stabilizálni tudja csapata védekezését. Ám ez sem segített, a Fradi-tábor pedig elkeseredésében ismét a győrieket kezdte szidni, miközben a vendégek teljesen szétzilálták a Fradit, joggal harsant a „Játszik az ETO!” csatakiáltás a vendégtáborból (9-16). Aztán az első félidő hajrájában Tomasevic fogott néhány győri lövést, míg elől Lukács előbb dobott gyorsan két gólt, így a szünetre „csak” öttel vezetett a Győr (12-17).

A szünetben a hazaiakért izguló szurkolók azt találgatták, vajon a legendás Fradi-szív képes lesz-e csodára. Nos, a második félidő első tíz percében kiderült, ezúttal elmarad a csoda. A Győr folyamatosan lépett el ellenfelétől (14-21), és bármilyen furcsa is ezt leírni, de Ambros Martin a tizedik perc táján már azt is megengedhette magának, hogy egyszerre két magyar is a pályán legyen csapatában: Kovacsics mellé ugyanis megérkezett Görbicz is. Jogosan érkezett a győri táborból a zrika: „Hol a magyar bajnok?”

Nyolcgólos hátránynál Elek Gábor megint időt kért, miközben rendületlenül zúgott, hogy „száz kisleány egy gólra vár ” Azonban arra várhattak, hiszen Grimsbö továbbra is mágnesként vonzotta a labdákat, míg elöl szinte nem tudtak hibázni a győriek, így senkit sem lepett meg az, hogy a félidő felénél már tíz góllal vezettek (14-24).

Ezt már nehezen viselte az egyik Fradi-drukker, aki levéve a sálját odavágta a padon ücsörgő Kovacsiczhez, majd nyomdafestéket nem tűrő mondatok kíséretében elhagyta a csarnokot. Mindeközben a tábor egyfolytában arról énekelt, hogy a szíve zöld-fehér. A Fradi szerencséjére ekkor Grimsbö figyelme is kihagyott néha, így nem nőtt legalább a hazaiak hátránya.

Az utolsó öt percre kettős emberelőnnyel és tízgólos előnnyel érkezett a Győr, amely támadásban tovább magyarosodott, hiszen a Görbicz–Kovacsics kettős mellett Orbán is lehetőséget kapott. Ekkor csak az volt a kérdés, vajon ismét képes-e 11 góllal nyerni a Győr a Fradi ellen. Nos, nem, ugyanis 13 (!!) góllal nyertek, ami abszolút barátságos meccsé silányította a jövő hétvégén rendezendő győri visszavágót (18-31).

Persze nem csodálkozhatunk ezen, hiszen Grimsbö 50 százalékos hatékonysággal védett, míg a Fradi kapusai alig fogtak lövést.

A Fradi-tábor tapssal búcsúztatta az övéit, míg a győri szurkolók többször is tizenhármat számoltak a hazaiakra. Ma ennyi volt a különbség a világsztárok és a legjobb magyar játékosok között.

Ambros Martin, a Győri Audi ETO KC vezetőedzője: „Bevallom, nem számítottam ilyen arányú győzelemre, de a tegnapi edzésen már láttam a lányokon, hogy valami nagy dolog van készülőben. Jobban játszottunk, mint egy hete a győri bajnokin, sőt azt is meg merem kockáztatni, hogy a Győr edzőségem alatt most játszott a legjobban. Megcsináltuk azt, amit akartunk, de téved az, aki azt hiszi, lefutott a párharc. Ha úgy állunk a visszavágóhoz, hogy már ott vagyunk a budapesti Final Fourban, akkor gondjaink lehetnek.”

Kovacsics Anikó, a győriek szélsője: „Természetesen extra motivációval léptünk pályára, és büszke vagyok a csapatra, hogy végig komolyan hajtott, és nem álltunk le a nagy különbség ellenére.”

Elek Gábor, a Ferencváros vezetőedzője: „Kétség nem fért hozzá a mai meccsen, melyik a sokkal jobb csapat. Ez bizony lefutott a számunkra. Nagyon szégyelljük magunkat, de tudomásul kell venni, hogy mi ezen a szinten eddig vagyunk jók. Bocsánatot kell, hogy kérjek a csodálatos közönségünktől, akik a mutatott játék ellenére is fantasztikusan biztattak minket. Le kell vonnunk a megfelelő tanulságokat a jövőre nézve. Itt, Dabason kezdtük meg a mostani BL-menetelésünket, és sajnos itt is dőlt el, hogy számunkra befejeződött a BL-álom.”

Lukács Viktória, a Ferencváros szélsője: „Próbáltunk küzdeni, de sem támadásban, sem pedig védekezésben nem azt nyújtottuk, amit ezen a szinten kell. Nagyon sajnálom ”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.