Megnyerték az olimpiai selejtezőtornát a Benedek-fiúk

A magyar válogatott látványos gólokkal 10–8-ra verte az olaszokat a vasárnapi döntőben.

MTI
2016. 04. 10. 17:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lendületesen kezdett a magyar csapat, előbb Varga Dénes, majd Erdélyi Balázs volt eredményes, aztán az olaszok is felvették a ritmust, és még az első szünet előtt fordítottak (2–3).

A második szakasz is két magyar góllal kezdődött Varga Dániel és Hárai Balázs jóvoltából, de ezúttal a folytatás is jól sikerült, mert két hazai találat után Szivós Márton lőtt távolról a kapuba, majd Hárai juttatta ismét vezetéshez a csapatát (6–5).

A harmadik nyolc percben is jól játszott a magyar csapat, bátran vállalkoztak lövésre a játékosok, és többnyire jól is céloztak. Szivós második találatával és Manhercz Krisztián pontos befejezésével nőtt három találatra a különbség, majd egy olasz gólra Vámos Márton válaszolt (9–6).

A magyar férfi és női vízilabda-válogatott is egy csoportban játszik majd az aktuális világbajnokkal, a szerb, illetve az amerikai csapattal a riói olimpián – derült ki a vasárnapi, trieszti sorsoláson.

A férfiaknál a magyarok a szerbek mellett a görögökkel, a brazilokkal, az ausztrálokkal és a japánokkal mérkőznek az A csoportban, a nőknél pedig az amerikaiak mellett a spanyolokkal és a kínaiakkal a B-ben.

A férfiaknál két hatos, a nőknél két négyes csoportban zajlanak majd a küzdelmek az első szakaszban a nyári játékokon, majd a negyeddöntőtől már egyenes kieséses rendszerben folytatódik a torna.

A csoportok:
férfiak:
A csoport:
Szerbia, Görögország, Brazília, Ausztrália, Japán, Magyarország

B csoport:
Egyesült Államok, Spanyolország, Franciaország, Montenegró, Olaszország, Horvátország

nők:
A csoport:
Olaszország, Oroszország, Ausztrália, Brazília

B csoport:
Spanyolország, Kína, Magyarország, Egyesült Államok

A negyedik negyedet Varga Dénes akciógólja vezette fel (10–6), a négygólos hátrányt azonban az olaszok gyorsan kettőre csökkentették, a magyarok pedig két emberfórt kihagytak. A tornán egyedüliként veretlen magyar válogatott ebben az időszakban támadásban visszaesett, de a kapuban Nagy Viktor továbbra is magabiztos volt, így két gól megmaradt az előnyből (10-8).

„Örülök, hogy a fiúk ugyanolyan komolyan tudták venni ezt a mai mérkőzést, mint a kvóta megszerzése előtt” – nyilatkozta a finálét követően Benedek Tibor szövetségi kapitány az M4 Sportnak. Hozzátette, jót tett a csapatnak, hogy olyan mérkőzéssel zárta a viadalt, ahol vele papíron egyformán erős együttessel találkozott. „Büszke vagyok a fiúkra, mert kivívták a riói kvótát, mert megnyerték a mai mérkőzést, és mert nem a klubmérkőzéseikre gondoltak, hanem ide tudtak koncentrálni.”

A szövetségi kapitány a torna tanulságaként hozzátette, nem érdemes az utolsó pillanatokra hagyni a döntést. „Köszönöm a stábomnak, amely rengeteget dolgozott, hogy kint legyünk az olimpián. És örülök, mert van egy jó csapatom” – értékelt Benedek Tibor.

A tornáról a négy elődöntős, a magyar és az olasz mellett a spanyol és a francia együttes szerzett olimpiai kvótát.

Brazíliában a férfiak mellett a belgrádi Eb-n aranyérmes női válogatott is ott lesz az olimpián. A vízilabda az egyetlen csapatsportág, amelyben a magyarok ott lesznek Rióban.

Eredmény:
döntő:

Magyarország–Olaszország 10–8 (2–3, 4–2, 3–1, 1–2)
a magyar csapat gólszerzői: Varga Dé. 2, Hárai 2, Szivós 2, Erdélyi, Varga Dá., Manhercz, Vámos

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.