Benedek Tibor kimondta: nem aranyért megyünk Rióba

Szerbia más dimenzióban pólózik, mint a többiek, így nekünk marad az óriási éremcsata az olimpián.

2016. 07. 25. 15:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Négy esztendeje, amikor útjára eresztettük legjobb vízilabdázóinkat az olimpiára, ugyanolyan idő volt a Margitszigeten, mint most hétfő délután. Borongós, párás, lógott az eső lába. Akkor Kemény Dénes vezérletével zsinórban negyedik olimpiai bajnoki címe megszerzéséért indult csatába a válogatott, aztán az ebben a sportágban a kezdetek óta kudarcnak számító 5. hellyel tért haza Londonból. Kemény Dénes távozott – egy sor háromszoros aranyérmessel együtt –, Benedek Tibor pedig – Kemény addigi másodedzője – eggyel előrébb lépett, és az ötkarikás játékokkal fejezi be első teljes olimpiai ciklusát kapitányként, amelyet egy barcelonai vb-arany (2013), egy budapesti Eb-ezüst (2014) és egy belgrádi Eb-bronz fémjelez – a tavalyi kazanyi világbajnokságon 6. helyen végzett a Benedek-csapat.

A világ vízilabdamezőnye horrorisztikusan besűrűsödött, ezért már nincs értelme semmilyen ígéretet tenni, Benedek Tibor pedig ellen is áll a kísértésnek, hogy bemondja az aranyat: „csak” éremért utazik a magyar válogatott Rio de Janeiróba – semmi ámítás, semmi kamu.

Még akkor sem, ha könnyen előfordulhat, a csoportbéli nyitányon Szerbia nem veszi majd komolyan az olimpiát, ez pedig esélyt kínál nekünk arra, hogy jó helyzetből várjuk a folytatást Ausztrália, Görögország, Japán és a hazai közönség által biztosan agyontámogatott Brazília ellen. Az MNO-nak nyilatkozó Benedek Tibor tisztában is van a nyitómeccs fontosságával.

– Fel akarunk pörögni, erre meg is vannak az eszközeink. Ezek közül néhányat már alkalmaztunk, viszont nekünk is van még ez-az a tarsolyban. De meg fogjuk oldani a szerbek elleni mérkőzést, ugyanakkor nem titok, hogy ahogy haladunk előre a tornán, úgy fog javulni a játékunk – jelzi várakozásait a kapitány, aki szerint a pillanatnyi hangulatot mindenképpen befolyásolni fogja ez a mérkőzés, ha nyerünk, ha veszítünk, nekünk mindenképpen foglalkoznunk kell vele. Jó példa szerinte erre a 2014-es Európa-bajnokság, ahol az első mérkőzésen megvertük őket, de a döntőben már nem sikerült. (A játékosok közül Varga Dániel egy picit másképp látja ezt, részletek a keretes írásban.)

Hogy meddig juthatunk reálisan? Szerbia mintha valóban ellépett volna a mezőnytől, de mögötte nagy a tülekedés a spanyolokkal, az olaszokkal, valamint két másik délszláv, a horvát és a montenegrói válogatottal, és ma már az ausztrálok is nagyon kemények, megtapasztalhattuk ezt a 2013-as világbajnokságon, ahol 9-9-es döntetlen született a felek csoportmeccsén.

– A szerbek kiemelkednek a sok egyformán jó csapat közül. Nagyon fontos lesz, hogy ki hogyan érkezik majd meg a legfontosabb mérkőzésekre. Számít, hogy mit csinálsz a felkészülések során az első héttől az utolsóig, majd a csoportmérkőzések alatt. Rengeteg dologból áll össze a teljes kép, hogy a csoportkörben ki fog a legjobban játszani.

Külön rákérdeztünk, hogy az éremelvárást magának támasztotta vagy a szövetség tűzte ki célul, de magára vállalta, hogy nem ígérte be az aranyérmet.

– Azt mondom, amit gondolok, aztán a szövetség szól, ha nem jó neki – szögezi le határozottan Benedek Tibor.

A csapat a következő napokban még a margitszigeti hátsó medencében gyakorol – sor kerül két edzőmérkőzésre is az U20-as válogatott ellen –, szombaton utazik Brazíliába, de először még nem a mérkőzések helyszínére, hanem a Riótól egy bő Magyarországnyira nyugatra fekvő Bauruba, ahol pár napot tölt majd, negyedikén pedig közösen edz a házigazda brazil válogatottal.

A Benedek szerint 80 százalékos erőállapotú csapatban mindenki egészséges, a gyógyulófélben lévő egy-egy kézsérülés pedig már nem akadály a startig.

A magyar férficsapat a házigazda brazilok mellett a világ- és Európa-bajnok szerbekkel, a görögökkel, a japánokkal és az ausztrálokkal játszik majd a csoportban.

Kapusok: Decker Attila (RacioNet-Honvéd), Nagy Viktor (Szolnoki Dózsa-Közgép)
Mezőnyjátékosok: Decker Ádám, Erdélyi Balázs, Hárai Balázs, Hosnyánszky Norbert (ZF-Eger), Kis Gábor, Varga Dénes, Vámos Márton (Szolnoki Dózsa-Közgép), Manhercz Krisztián (ContiTech-Szeged-Diapolo), Szivós Márton (RacioNet-Honvéd), Varga Dániel (Ferencváros), Zalánki Gergő (A-Híd-OSC-Újbuda)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.