Tovább érkeznek a nemesfémek Rióból

Egy ezüst és egy bronz mellé egy negyedik és egy ötödik hely is összejött úszóinknak.

MTI
2016. 09. 12. 6:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 100 méter pillangón kétszeres címvédő Sors másodikként, a Londonban gyorson két ezüstöt is szerző Tóth Tamás negyedikként került be az előfutamból a döntőbe, így lehetett reménykedni az újabb magyar éremben. A két versenyző egymás mellett úszott a döntőben.

Sors nagyszerűen kezdett pillangón, ami a specialitása, 50 méternél elsőként fordult, majd háton is tartotta az előnyét. Százötven méternél aztán már Morlacchi volt az élen, s bár Sors támadta az utolsó hosszon, nem sikerült befognia, és másodikként csapott a célba. Tóth Tamás gyakorlatilag végig a negyedik helyen haladt.

„Nagy meglepetés ez az ezüst, még fel sem fogtam – mondta fülig érő szájjal a 24 éves pécsi Sors Tamás. – A pillangót nem tudom visszafogni, az mindig olyan, hogy megindulok és megyek, háton arra kellett figyelnem, hogy ne lassuljak le, amire hajlamos vagyok, mellen figyeltem a többiekre, gyorson pedig bekapcsoltam a lábamat, amennyire tudtam.”

Federico Morlacchi pillangón is nagy ellenfele lesz majd Sors Tamásnak, aki ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: látszik, hogy az olasz nagyon jó formában van, várhatóan nagy lesz majd kettejük között a csata.

Tóth azt mondta: a reggeli előfutam után látta, hogy számára a negyedik hely lehet a realitás, s mivel a fináléban nem történt semmi váratlan, sikerült is megszereznie.

Az S5-ös sérültségi kategóriában versenyző Illés Fanni az ötödik helyen végzett 100 méteres mellúszásban. A negyedik legjobb idővel került a döntőbe, ahol 50 méternél a hatodik helyen fordult, s jó hajrával egy helyet még előrébb tudott lépni.

Az S10-es sérültségi kategóriában versenyző Pap Bianka bronzérmet szerzett 200 méteres vegyesúszásban.

A Vasas 16 éves, paralimpiai újonc sportolója egy nappal korábban 100 méter háton ezüstérmes lett. Akárcsak akkor, a győzelmet most is az új-zélandi Sophie Pascoe szerezte meg.

Pap Bianka a délelőtti előfutamból a hetedik idővel került a nyolcas döntőbe, ennek megfelelően az egyes pályán úszott a fináléban. Jól kezdett, az 50 méter pillangó után hatodikként fordult, majd jött kedvence, a hát, amelyen feljött a negyedik helyre. Mellen aztán tovább javított, már az élcsoport tagja volt, s az utolsó hosszra harmadikként fordult. Gyorson is remekül tempózott, s a jutalma egy újabb érem lett.

„Hihetetlen számomra, hogy már két érmet szereztem, próbálom felfogni, de szerintem ez nem mostanában fog sikerülni – nyilatkozott szerényen a szigetvári születésű Pap Bianka. – A reggeli futamomat kicsit elrontottam, mert nagyon fáradt voltam, a tegnapi verseny után alig tudtam aludni. Estére azonban az edzőm, Szabó Álmos, a masszőrünk és a társaim segítségével sikerült összeszednem magam. Az egyes pályán mentem, amit surranópályának is hívnak, erről már többen nyertek olimpiai aranyat. Bár én sem látom a többieket, nem is figyeltem rájuk, ők sem láttak engem.”

Hozzátette: 2:31,46 perces eredménye új egyéni csúcs.

Pap Biankáé a magyar küldöttség harmadik dobogós helye az uszodában, s a negyedik érme Rióban, két ezüst mellett a második bronz.

Eredmények

Férfi 200 m vegyes (S9), paralimpiai bajnok:

Federico Morlacchi (Olaszország) 2:16,72 p

2. SORS TAMÁS 2:17,33

3. Timothy Disken (Ausztrália) 2:17,72

4. TÓTH TAMÁS 2:19,40

Női 100 m mell (S5), paralimpiai bajnok:

Jelizaveta Meresko (Ukrajna) 1:41,63 p

2. Viktoria Savcova (Ukrajna) 1:42,14

3. Szung Ling-ling (Kína) 1:45,21

 5. ILLÉS FANNI 1:48,14

Női 200 m vegyes (S10), paralimpiai bajnok:

Sophie Pascoe (Új-Zéland) 2:24,90 p

2. Aurelia Rivard (Kanada) 2:30,03

3. PAP BIANKA 2:31,46

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.