'56 miatt bojkottáltak a hollandok, csaknem belerokkantak

A szovjet beavatkozás ellen tiltakoztak a maguk módján.

Arday Attila
2016. 11. 22. 21:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jurryt van de Vooren amszterdami sporttörténész kedden este Budapesten egy előadáson mutatta be, hogyan vetette vissza országa sportját a politikai döntés. Négy évvel később, az 1960-as római olimpián a többek között úszóikról híres hollandok mindössze egy ezüstöt és két bronzot nyertek, ami sokkolta annak idején az országban a médiát. Az akkori holland újságírók olimpiai beszámolója szerint húsz évvel elmaradt a világ élvonalától a holland sport.

És nem sokat tévedtek, hiszen a németalföldi sportolók tizenhat éven át képtelenek voltak olimpiai aranyat nyerni, bár ehhez hozzá kell tenni, már Helsinkiben 1952-ben sem volt aranyuk, csak öt ezüstjük. Melbourne-ben, 1956 novemberében és decemberében viszont csúcsra érhetett volna több világcsúcstartó úszójuk.

Tanult is belőle Hollandia, hogy a politikával ne tegyen ekkora kárt saját sportolói pályafutásában és lelkében, hiszen többé nem bojkottálta a játékokat.

Az 1956-os magyarországi események és a szovjet beavatkozás miatt három ország, Hollandia, Svájc és Spanyolország lemondta a szereplést a hatvan évvel ezelőtti melbourne-i olimpia előtt. A „Dank! Merci! Gracias!” elnevezésű, háromnapos budapesti programsorozat egy köszönetnyilvánítás azoknak, akiknek életük álmáról le kellett mondaniuk a bojkott miatt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.