A doppingyanús Sarapova kaphat egy második esélyt

Az orosz teniszező doppingvétségéig az ENSZ jószolgálati nagykövete volt.

MTI
2016. 11. 11. 10:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 29 éves játékos márciusban jelentette be, hogy meldoniumhasználat miatt pozitív lett a doppingtesztje még januárban, a melbourne-i ausztrál nyílt bajnokságon. Sarapovát utóbb tizenöt hónapra tiltották el, jövő áprilisban térhet vissza. A szponzorok közül többen felfüggesztették a támogatását, és az ENSZ is szünetelteti a 2007 februárja óta tartó jószolgálati nagyköveti megbízást. Az egyik New York-i ENSZ-szóvivő ugyanakkor csütörtökön jelezte, hogy a szervezet részéről megvan a szándék az együttműködés folytatásra jövő tavasztól.

Az ötszörös Grand Slam-tornagyőztes Sarapova az ENSZ Fejlesztési Programjában (UNDP) vállalt szerepet, leginkább az 1986-as csernobili nukleáris katasztrófa túlélőinek támogatásában.

Sarapova a pozitív doppingtesztje nyilvánosságra kerülésekor azzal védekezett, hogy tavaly decemberben került fel a tiltott szerek listájára annak a gyógyszernek az egyik hatóanyaga, a meldonium, amelyet 2006 óta szed a cukorbetegség megelőzésére. Elismerte, hogy december 22-én megkapta a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökségtől (WADA) a legújabb változásokat tartalmazó levelet, de nem nézte át a listát, ezzel nagy hibát követett el. Hozzátette: a 2000-es évek közepén gyakran betegeskedett, magnéziumhiányt állapítottak meg, és cukorbetegségre utaló jeleket találtak nála. A családjában előfordult cukorbetegség, ezért kezdett gyógyszereket szedni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.