Bach el tudja képzelni a katari olimpiarendezést

Eközben négy hónapra bezárták a katari doppinglabort.

MTI
2016. 11. 15. 13:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Csak Kataron múlik. De én el tudom képzelni, hogy az ország pályázzon” – mondta Bach Dohában, a Nemzeti Olimpiai Bizottságok Szövetsége (ANOC) közgyűlésén.

A közel-keleti arab emírség a 2016-os és a 2020-as nyári játékok megrendezése iránt is érdeklődött, de már az előválasztás során kihullott a rostán. Az olajban gazdag ország 2022-ben – története során először – labdarúgó-világbajnokság házigazdája lesz.

Bach egyúttal megvédte az úgynevezett Agenda 2020 programot, amely az ötkarikás játékok gazdaságosabb lebonyolítását célozza. Szerinte e nélkül nem akadt volna pályázó a 2024-es nyári olimpiára, amelyre Budapest, Los Angeles és Párizs kandidál – Hamburg és Róma korábban visszalépett. A 2024-es helyszínről jövő szeptemberben, Limában dönt a NOB.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) négy hónapra felfüggesztette a dohai doppinglabor vizsgálati engedélyét. A döntés oka, hogy a közel-keleti laboratórium nem felel meg a WADA legfrissebb, szigorított előírásainak.

„Nem arról van szó, hogy csaltak volna, egyszerűen csak egy eljárási hiba jelenti a gondot, amit viszont ki kell javítaniuk. Ez a négy hónapos időszak elég lesz arra, hogy megtegyék a szükséges lépéseket, és újrateszteljék az elmúlt időszakban levett mintákat” – mondta a WADA vezérigazgató-helyettese, Rob Koehler Dohában, a Nemzeti Olimpiai Bizottságok Szövetsége (ANOC) közgyűlésén.

A büntetés november 7-e óta van érvényben, azt azonban nem hozták nyilvánosságra, hogy egészen pontosan milyen hiányosságokat találtak a katariaknál, akiknek a nemzetközi Sportdöntőbíróságon (CAS) 21 napjuk van fellebbezni a határozat ellen.

Amennyiben a dohai labor március 6-a előtt átmegy a WADA ellenőrzésén, korábban is visszakaphatja működési engedélyét. Ha viszont addig sem sikerül megfelelnie az elvárásoknak, további két hónappal meghosszabbodhat a felfüggesztés időtartama.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.