Belviszály miatt távozott Szabó Bence?

Borkai Zsolt leszögezte, egyéni érdek nem állhat a többségé felett.

Gabay Balázs
2016. 11. 26. 6:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre tisztábban látszik, Szabó Bence eltávolításának a Magyar Olimpiai Bizottságából nincs köze ahhoz, hogy a szervezettől a kormányzat elvette a legfontosabb döntési jogokat, és teljesen leértékelődött a testület szerepe. A főtitkártól hétfőn minden előzmény nélkül, közös megegyezéssel váltak meg, majd kedden hirtelen a MOB sajtófőnökének, Siklós Eriknek is megköszönték a munkáját. Előzetes egyeztetés biztosan nem történt velük, ugyanis Borkai Zsolt elnök a múlt héten végig együtt volt Dohában Szabóval a 2024-es olimpiai pályázati anyagunk bemutatásakor, de szóba sem került köztük semmi az elválásról. Sőt a hírek szerint igen jó viszonyt ápoltak. Erről maga Szabó is említést tett a Sport TV Mai helyzet című műsorában. Egy „rossz tanácsadóról” beszélt, illetve arról, hogy Borkai – szokásától eltérően – egész hétvégén nem vette fel neki a telefont, hétfőn pedig csak annyit mondott neki, nem kívánja megindokolni, miért válnak el útjaik.

A MOB-ot jól ismerő forrásunktól úgy tudjuk, az elnök főtanácsadójával támadt viták mérgesedhettek el annyira, hogy a főtitkár nem maradhatott. Értesüléseink szerint a tanácsadónak egyre nagyobb befolyása volt Borkai Zsolt döntéseire, ami talán kevéssé meglepő, hiszen az a feladata, hogy javaslataival segítse az elnök ténykedését. Az utolsó jel az lehetett, amikor a MOB átalakítása miatt a bizottság tagjai az Emberi Erőforrások Minisztériumával szerveztek találkozót, a küldöttségbe viszont nem kapott meghívót Fábián László, az olimpiai bizottság sportigazgatója, és Szabó Bence sem, miközben utóbbinak főtitkárként nyilvánvalóan ott lett volna a helye. Mivel a MOB elnöksége sokáig nem kívánt hivatalos magyarázatot adni Szabóék távozására, könnyen elképzelhető, hogy a főtitkár és a tanácsadó között elhúzódó viszálykodás nagyban hozzájárult ehhez, vagy egyenesen fő oka volt. Ha abból a logikából indulunk ki, hogy Siklós Erik Szabó Bence „embere” volt, bár ő ezt a Borsnak cáfolta, és ezért szabadult meg tőle hirtelen az olimpiai bizottság, akkor simán lehet, hogy Fábián László is hamarosan ugyanerre a sorsra jut.

Az ügyben kíváncsiak voltunk Borkai Zsolt véleményére is, de nem állt rendelkezésünkre, ehelyett tegnap közleményt adott ki, amelyben reagált a történtekre az egyre sűrűsödő megkeresések miatt. Ebben Szabó Bence korábbi nyilatkozatára utalva azt írja, sportolóként, a sportszerűség jegyében nem kívánja megindokolni a személycserék okát, sem visszamutogatni.

A pontos igazságot nem szeretné a nyilvánosság elé tárni, mert az ő értelmezésében ez azt jelenti, hogy kiteregetné a szennyest. Csalódott az események alakulása miatt, de döntése alátámasztásául felidézi: a MOB elnöksége 10 igen és 1 nem szavazattal egyértel­műen egyetértett a személycserével.

Mint írta, mostantól csak előretekint, és nem kíván a múlton rágódni, ugyanerre kér mindenkit. A bizottság átalakításáról pedig a következőket gondolja: „A struktúra, a lecsökkentett létszám új csapatért kiált, amelynek tagjai értik és hiszik, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság is csapatként kell hogy működjön, ahol az egyén érdekei és büszkesége nem állhat a többség érdeke felett.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.