Feladatok nélküli testület lett a MOB

A Magyar Olimpiai Bizottságtól szinte mindent megvontak.

MNO
2016. 11. 08. 21:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A parlament keddi döntése nyomán tulajdonképpen feladat nélkül maradt a Magyar Olimpiai Bizottság, ugyanis az Országgyűlés megszavazta a sportirányítás és az ágazat finanszírozásának átalakításáról szóló törvényjavaslatot. Ennek értelmében a MOB-tól elvonták a kinevezési jogokat, az utánpótlás-nevelést, a pénzt és a tagozati rendszert is. Utóbbiak önállóvá válnak, és közfeladatokat ellátó köztestületekként működnek tovább. Négy ilyen jön létre: a verseny- és élsporté, vagyis az olimpiai sportágaké, a nem olimpiai sportágaké, továbbá a fogyatékkal élőké, valamint a diák-, hallgatói és szabad­idősporté. A MOB szakmai munkája ezentúl – az olimpiai mozgalommal összefüggő alapfeladatainak és a törvényben meghatározott további szakmai feladatainak ellátása mellett – sportszakmai javaslattételre, szakmai koncepciók megalkotására és az abban való közreműködésre irányul. A finanszírozás egycsatornássá válik: az állami források tervezése, elosztása, felhasználása, elszámolása és ellenőrzése teljes egészében visszakerül a sportért felelős államtitkársághoz.

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár az állami hírügynökségnek a törvénymódosításról úgy nyilatkozott, kiemelten fontos célja a törvénynek az utánpótlás-nevelés területe, ahol az új szervezeti keretek és a hatékonyabb finanszírozási rendszer lehetővé teheti új sportágak bevonását is az utánpótlás-nevelési programba. Hozzátette: az utánpótlás-nevelési feladatok ellátását ennek megfelelően a sportért felelős államtitkárságon belül működő nemzeti utánpótlás-nevelési feladatokat ellátó helyettes államtitkárság veszi át a MOB-tól.

Az államtitkár szerint amellett, hogy a finanszírozás egycsatornás lesz, a minisztériumhoz kerül továbbá a járadékok és ösztöndíjak megállapítása, az ezzel összefüggő hatósági feladatok és juttatások kifizetése, a Gerevich Aladár-sportösztöndíjrendszer működtetése, valamint a doppingellenes tevékenységgel kapcsolatos hatáskörök is. Mint mondta, további változást jelent, hogy az állami sportcélú támogatások szabályozása a korábbi miniszteri rendelet helyett a jövő évtől kormányrendeletben jelenik meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.