Folyamatos a doppinghasználat a kerékpárosoknál

A holland bajnok könyvében bevallja, prostituáltak szolgáltatásait is igénybe vette karrierje alatt.

MTI
2016. 11. 15. 14:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Leleplező könyvet írt a kerékpársportban uralkodó botrányos körülményekről a holland Thomas Dekker. A tavaly visszavonult kétszeres nemzeti időfutambajnok „Thomas Dekker – az én csatám” című kiadványában részletesen beszámol a Rabobank csapat tagjainak doppingolásáról és kicsapongásairól. „A dopping mindenütt jelen volt a mi csapatunkban és a többiben is. Kortizon, vértasakok, altatók – ha valaki folyamatosan abszurd környezetben él, akkor egy idő után azt tekinti normálisnak” – írta a 32 éves sportoló, kifejtve, hogy a csapatorvosok minden reggel hatkor vizes injekciókat osztogattak, hogy csökkenjen az EPO (vörösvértest-szaporító hormon) által megemelt vörösvértestszint a versenyzőknél, és elkerüljék a lebukást.

„Mindennap kaptunk kortizont, fogalmam sincs, hogy pontosan miért vagy mi ellen. Annyi biztos, hogy jobban bírtuk a terhelést. Valamilyen különengedélyt kaptunk a használatára” – közölte a 2009-ben doppingolás miatt két évre eltiltott Dekker, aki szobatársáról, Michael Boogerdről elárulta, a 2007-es Tour de France alatt nyolcszor fecskendezett be magának EPO-t, és mindketten prostituáltak szolgáltatásait vették igénybe az az évi Tour londoni nyitánya előtt. A 2007-es francia körverseny főként a csapatkapitány Michael Rasmussen botránya miatt maradt emlékezetes a Rabobank számára: a dán bringás az élről, sárga trikóban kényszerült kiállni, mivel a korábbi edzések során nem állt a doppingellenőrök rendelkezésére, és hazudott hollétéről.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.