Hamilton nyerte a kaotikus brazil futamot

Még nem avattak világbajnokot Brazíliában: Rosberg nem tudta megelőzni Hamiltont az eső miatt izgalmas futamon.

MTI
2016. 11. 13. 20:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nagy esőzés miatt a biztonsági autó mögül rajtolt el az idei Brazil Nagydíj. A szombati időmérőn óriási teljesítménnyel 7. rajtpozíciót szerző haasos Romain Grosjean viszont már ezt sem érte meg: a bemelegítő körén megcsúszott, és összetörte az autóját.

A futam emiatt és az időjárási körülmények miatt a tervezetthez képest 10 perccel később indult. A biztonsági autós felvezetés hét körig tartott, amikor végre tényleg elrajtolt a futam. Néhányan a 9-10. körben tették fel a köztes esőgumikat, de a mezőny több mint fele nem számolt a száradással. A 13. körben visszajött a biztonsági autó, mert a sauberes svéd Marcus Ericsson autója úszott meg, és csapódott falnak.

Az élen ekkor Hamilton haladt, mögötte Rosberg és Räikkönen, Verstappen visszaesett negyediknek, mert Ericsson balesete után azonnal behajtott a boxba kerékcserére. Ahogy újraindult a futam, a finn világbajnok csúszott meg a Ferrarival. A célegyenesben mindkét falat lekoccolta, az egyik Manor éppen csak ki tudta kerülni. Ekkor vörös zászlóval leállították a futamot.

A folytatás valamivel több mint 20 perc szünet után következett, de a mezőny a biztonsági autó mögött tudott csak haladni, és néhány kör elteltével ismét lefújták a versenyt. Annak ellenére, hogy Verstappen és Hamilton is azt mondta, ideálisak a körülmények a versenyzésre. 20 perc telt el megint, amikor a biztonsági autó felvezetésével újraindult az interlagosi futam. Az új rajtnál Hamilton könnyedén eljött, de csapattársát megelőzte Max Verstappen. Néhány körrel később a Red Bull pilótája megpördült, de volt akkora előnye, hogy Rosberg nem tudta visszaelőzni.

A 48. körben a szezon végén visszavonuló, így utolsó hazai futamát teljesítő Felipe Massa (Williams) a célegyenes elején megcsúszott, és a falba csapódott, ezért a biztonsági autó ismét a pályára hajtott. Ekkor Hamilton, Rosberg, Sergio Perez (Force India) volt az első három sorrendje, mivel Verstappen korábban kiállt kereket cserélni, és visszacsúszott az ötödik helyre.

A Vb-állása:

pilóták:

1. Rosberg 367 pont

2. Hamilton 355

3. Ricciardo 246

4. Vettel 197

5. Verstappen 192

csapatok:

1. Mercedes 722 pont

2. Red Bull 446

3. Ferrari 375

4. Force India 163

5. Williams 136

A safety car 16 körrel a leintés előtt engedte útjára ismét a mezőnyt, Verstappen ismét a boxba hajtott, és a 16. pozícióban tért vissza a mezőnybe. Ezzel még izgalmasabbá téve a versenyt: teljesen más íveken autózott, mint a többiek, és az új gumikkal egészen a harmadik helyig verekedte fel magát. Két körrel a vége előtt hagyta ott a Force India pilótáját, Sergio Perest, aki így leszorult a dobogóról.

A 31 éves Hamilton korábban még soha nem diadalmaskodott ezen a pályán, és ez volt az idei kilencedik, pályafutása során pedig már az 52. futamgyőzelme, amellyel 12 pontra csökkentette a hátrányát az összetettben Rosberggel szemben. A vb-cím sorsa így az utolsó, Abu-Dzabiban sorra kerülő versenyen dől majd el.

A brazil Felipe Nasr kilencedik lett, ezzel megszerezte a Sauber első idei vb-pontjait.

A vb két hét múlva, az Abu-Dzabi Nagydíjjal zárul.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.