Kossuth-díjas művész és diplomata is a nagykövetek közt

Az olimpiát illetően 20-30 éves távlatban kell gondolkodni a Telekom Nyrt. vezérigazgatója szerint.

MTI
2016. 11. 07. 13:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar pályázat budapesti látogatóközpontjában megtartott sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a nagykövetek a továbbiakban részt vesznek a pályázat, valamint a magyarországi olimpia- és paralimpiarendezés gondolatának hazai és nemzetközi népszerűsítésében, támogatásában, és nyilvános szerepléseik alkalmával is megosztják a budapesti játékokkal kapcsolatos gondolataikat a közönséggel.

A nagykövetek: Csák János, Fellegi Tamás, Habsburg György, Christopher Mattheisen, Martonyi János, Rost Andrea, Szalay-Berzeviczy Attila, Szép Fruzsina és Zwack Sándor.

Csák János Magyarország korábbi londoni nagykövete, közgazdász, szociológus, 2010-ben a gazdaságban végzett munkája és társadalmi tevékenysége elismeréseként a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével tüntették ki.

Fellegi Tamás jogász, politológus, korábbi nemzeti fejlesztési, majd az egyes nemzetközi pénzügyi szervezetekkel való kapcsolattartásért felelős tárca nélküli miniszter.

Habsburg György osztrák-magyar újságíró, politikus, közéleti személyiség.

Christopher Mattheisen amerikai-magyar üzletember, a Magyar Telekom Nyrt. vezérigazgatója, közgazdász.

Martonyi János Széchenyi-díjas jogtudós, diplomata, ügyvéd, egyetemi tanár, az állam- és jogtudományok kandidátusa, korábbi külügyminiszter.

Rost Andrea Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekes, Prima Primissima díjas érdemes művész, Budapest díszpolgára.

Szalay-Berzeviczy Attila egyetemi szakközgazdász és fotóművész, a Raiffeisen Bank International AG ügyvezető igazgatója, a Budapesti Olimpiáért Mozgalom (BOM) alapítója, a BOM a Magyar Sportért Alapítvány kuratóriumának elnöke.

Szép Fruzsina harmadik éve a Lollapalooza Berlin fesztivál igazgatója és művészeti vezetője, korábban hat éven át a Sziget programigazgatója volt. Bölcsész és szakirányú végzettségű kulturális menedzser, a Yourope európai fesztiválszövetség elnökségi tagja, címzetes főiskolai docens.

Zwack Sándor a legrégebbi magyar vállalkozás, a Zwack Unicum Nyrt. igazgatója.

A nagykövetek bemutatásán Fürjes Balázs, a budapesti olimpiai pályázat vezetője azt mondta, annak a városnak van esélye győzni, amely egységesen szeretné megrendezni az olimpiát, erős hazai támogatással, s ehhez fontos egy szakmai civil csapat segítsége is.

Habsburg György arról beszélt, hogy a pályázat és az olimpiarendezés óriási lehetőség nemcsak Magyarországnak, hanem az egész közép-európai régiónak is. „Ha jól meg van szervezve az olimpia, akkor az egész térség nagy segítséget kap” – mondta, hozzátéve: személyes tapasztalatai alapján úgy látja, hogy az előkészítés kiváló.

Christopher Mattheisen, a Telekom Nyrt. vezérigazgatója szerint Budapesten és Magyarországon minden lehetőség adva van az olimpia lebonyolításához – nagyot kell álmodni, és hinni kell benne. „Senki ne várja, hogy ez egy két-három év alatt megtérülő befektetés, ebben a kérdésben húsz-harminc éves távlatokban kell gondolkodni” – hangsúlyozta.

Zwack Sándor, a Zwack Unicum Nyrt. elnöke beszédében kifejtette, általában sok külföldi vendége van, s azt tapasztalta, hogy ők mindannyian „el vannak ájulva” a magyar fővárostól. Közölte, Budapestnek és Magyarországnak meg kell mutatnia, hogy képes megrendezni egy olimpiát.

A sajtótájékoztatón mutatták be a Budapest 2024 által elkészített új imázsfilmet, amely a készítők közlése szerint olyan értékeket ismertet, melyek meghatározzák a fővárosiak életét: a budapestieket összekötik a sikereik, a küzdelmeik, a sport iránti elkötelezettségük és az élet szeretete.

A 2024-es olimpia rendezési jogáért Budapest mellett Los Angeles és Párizs verseng, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság jövő szeptemberben Limában dönt a házigazdáról.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.