Milliárdos bűz terjeng a magyar autósportban

A versenyzők aggódnak, hogy az ügy beárnyékolja az egész sportágat és megnehezíti a szponzorációt.

BuL
2016. 11. 18. 19:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Milliárdos szponzori pénzekkel csalhatott egy hétfős csoport, a Hír TV értesülései szerint a „hetek” tagja a túraautó-vb-n (WTCC) szereplő Zengő Motorsport egyik versenyzőjének édesapja, idősebb Ficza Ferenc. A bűnbanda esetenként több százmilliós támogatói összegeket is eltüntethetett az adóhatóság látóköréből, de az ügyeskedés nem tarthatott örökké.

A Zengő Motorsport közösségi felületére péntek délután kikerült közlemény megerősíti a híreket, ugyanakkor bíznak abban, hogy Ficza tisztázódik a vádak alól, az ügy pedig nem befolyásolja ifjabb Ficza és versenyzőtársa, Nagy Dániel támogatását, illetve közelgő katari futamukat.

Mivel az első hírek alapján nem volt egyértelmű, hogy a három közül mely túraautó-vb-szereplő édesapja érintett, Michelisz Norbert, aki szintén a sorozat résztvevője, azonnal jelezte elhatárolódását, illetve abbéli reményét is kifejezte, hogy senkinek nem csorbítja az eset az autósport iránti szeretetét.

Kiss Norbert kamionversenyzőnk ugyanakkor nem ilyen optimista: egy közösségi portálon tett megjegyzése szerint az ilyen hírek miatt „majdnem lehetetlen a magyar autósportban tisztességes támogatókat találni”.

„Üzletszerűen, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt folyik eljárás.” Ezt már az ügyet az igazságszolgáltatás nyelvére lefordító Hauszmanné Szőke Rita, a Szekszárdi Törvényszék szóvivője közölte a Hír TV-vel. Mint kifejtette, a hét gyanúsított előzetes letartóztatását az indokolta, hogy valamennyi esetben fennáll a szökés, az elrejtőzés, illetve a büntetőeljárás jogellenes befolyásolásának a veszélye, néhány gyanúsított esetében pedig a bűnismétlés veszélye is.

A határozat ellen valamennyi gyanúsított védője fellebbez, másodfokon a Szekszárdi Törvényszék jár majd el.

Az ügyben körülbelül 3 milliárd forintnyi összegről lehet szó.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.