Nagy dobás: Kolozsváron játszhat a magyar válogatott

10 ezren őrjönghetnek a helyszínen. Csak nehogy előkerüljön a magyarellenes Universitatea kemény magja.

2016. 11. 02. 16:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Román Kosárlabda-szövetség (FRB) és a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének (MKOSZ) képviselői csütörtökön a kincses városban tartanak sajtótájékoztatót a 2017-es férfikosárlabda-Európa-bajnokság kapcsán. Úgy tudjuk, a szakszövetségek illetékesei azt fogják bejelenteni, hogy Románia a kontinenstorna egyik házigazdájaként az MKOSZ-t választotta partnerszövetségnek. Ez azt jelenti, hogy a magyar férfikosárlabda-válogatott Kolozsváron fogja megvívni csoportmérkőzéseit a jövő évi Eb-n, amelyet huszonnégy csapat részvételével augusztus 31-e és szeptember 17-e között rendeznek meg négy országban.

A negyvenedik kontinenstornának Kolozsváron kívül Helsinki, Tel-Aviv és Isztambul ad otthont, a kieséses szakaszt már csak a török városban rendezik. Finnország, Izrael, Románia és Törökország a rendező jogán tagja a huszonnégyes mezőnynek, Spanyolország, Litvánia, Franciaország, Szerbia, Görögország, Olaszország, Csehország, Lettország és Horvátország a 2015-ös Európa-bajnokság 1–9. helyezettjeként szerzett részvételi jogot. Hozzájuk csatlakozott az idén szeptemberben lezárult selejtezőből tizenegy válogatott, hét csoportgyőztes – köztük százszázalékos mérleggel a magyar csapat – és a négy legjobb második helyezett.

A fennállásának tizenötödik kontinenstornájára készülő magyar válogatott 1999 után szerepelhet ismét Eb-n, a 2017-es viadal csoportkörének sorsolását november 22-én tartják.

Hanga Ádám, a magyar válogatott vezére már a selejtezők után kijelentette: bízik benne, hogy a négy rendező város közül Kolozsvárra kerül majd a nemzeti csapat, amelyet sok magyar szurkoló tud majd a helyszínen biztatni. A 2015-ös kontinenstornát is úgy bonyolították le, hogy a házigazdák választhattak egy partnerszövetséget, amellyel automatikusan egy csoportba sorolták őket.

Ennek következtében várható volt, hogy a román szakszövetség Magyarországot választja, ahonnan nagy számban utazhatnak majd a drukkerek a határtól mindössze 150 kilométerre fekvő városba. Itt a két évvel ezelőtt, 5,5 milliárd forintnak megfelelő költségvetésből elkészült, 7300 férőhelyes sportcsarnok – Románia legkorszerűbb fedett arénája – ad majd otthont a kosárlabda-mérkőzéseknek. A Szamos-parton, a Kolozsvár Aréna szomszédságában található multifunkcionális csarnok – amelynek befogadóképességét várhatóan mobil lelátókkal tízezresre fogják bővíteni – személygépkocsival és tömegközlekedési eszközökkel egyaránt könnyen megközelíthető.

A kolozsvári helyszín egyetlen szépséghibája, hogy a helyi Universitatea sportklub kemény magja közismert magyarellenes megnyilvánulásairól. A női kosárlabda-bajnokság múlt heti, a címvédő sepsiszentgyörgyi Sepsi Sic elleni rangadóján például az U drukkerei többször skandáltak gyalázkodó rigmusokat, amelynek során bozgornak (hazátlan) nevezték a magyarokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.