Úszószövetség: A feltüzelt versenyzők tévúton járnak

A MÚSZ úgy véli, hogy a sportolók Hosszú Katinka felszólítására cselekedtek.

MNO
2016. 11. 21. 16:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folytatódik az úgynevezett úszóháború, amely Hosszú Katinka kritikáival vette kezdetét. A háromszoros olimpiai bajnok már több közleményben is ostorozta a Magyar Úszó Szövetség Gyárfás Tamás fémjelezte jelenlegi vezetőségét. Hétfő délután a szövetség elnöksége reagált a Hosszú Katinka és bajnoktársai legutóbbi, hétfő reggeli hétpontos ultimátumára.

A MÚSZ úgy véli, hogy a sportolók Hosszú Katinka felszólítására cselekedtek, közleményében azt írja:

„A feltüzelt versenyzők tévúton járnak, követeléseik megalapozatlanok.” 

Majd így folytatódik az írás: „A magyar úszósport az időnként jelentkező nehézségek, egy-egy negatív történés ellenére sikeres, eredményes, helytállása az egész világon tekintélyt parancsol.”

Ezután sorra veszi a MÚSZ, hogy mekkora sikert ért el a szövetség az elmúlt időszakban. Hangsúlyozzák: „Egyetlen nemzeti úszószövetség sem rendezett, rendezhet annyi nemzetközi versenyt – világbajnokságot, Európa-bajnokságokat –, mint a magyar, melynek kapcsán előbb a margitszigeti létesítmény bővült, hamarosan pedig megnyitják a Dagály úszókomplexumot. Elindult, és hatékony a nagyszabású, nyolc régióban zajló Jövő bajnokai program. A válogatottak a világ különböző pontjain idilli körülmények között készülhetnek, összességében sikert sikerre halmoznak” – áll a közleményben.

A szövetség kommünikéjében arra hívta fel a figyelmet, hogy gazdálkodása tökéletesen átlátható, a MÚSZ bármely tagja számára hozzáférhető, a szakmát érintő finanszírozási döntésekben az eredményesség a legfontosabb szempont. Így a válogatott versenyzők valamennyi, kellően indokolt kérését a szövetség maradéktalanul teljesítette az elmúlt években, legyen szó edzőtáborozásról vagy sporteszközök beszerzéséről.

Kitértek arra is, hogy a válogatott versenyzőket március óta várja a Tüske uszoda, a legmodernebb eszközökkel felszerelve, kizárólag rajtuk múlik, mikor, milyen mértékben használják a létesítményt, benne a válogatott tagjai számára kialakított erősítőtermet, a mozgáselemző kamerarendszert, illetve a regenerációt segítő modern berendezéseket.

Ezt követően pedig Hosszú férjét-edzőjét kritikával illeti a szövetség: „Tény, hogy a Magyar Úszó Szövetség, beleértve az elnököt, a mindenkori szövetségi kapitányokat immár egy éve nem ért szót Hosszú Katinka edzőjével, az amerikai Shane Tusuppal, de ennek nem csak nyelvi nehézségei vannak.” A szövetség méltatja Hosszú sikereit és eredményeit, de „az a magatartás, amelyet az edző-férj tanúsít itthon és külföldön, elfogadhatatlan. Hosszú Katinka és edzője mellett szól a siker és az azzal járó közös örömök, viszont ellenük, hogy azzal nem szabadna visszaélni” – tették hozzá.

Végül kiemeli a szövetség, hogy jobb lenne, ha a 2017-es budapesti vizes világbajnokság végéig mindenki félretenné a sérelmeit. Úgy gondolják, nem most van itt az ideje a csatározásnak. Azt kérik, hogy legalább a világbajnokság végéig mindenki összpontosítson a maga elsőrendű feladatára.

Hargitay Andrást javasolja elnöknek és helyette Sós Csaba jelenlegi szakmai alelnököt szövetségi kapitánynak Czene Attila az úszók és a szövetség közötti vitában. A korábbi sportállamtitkár hétfőn az MTI-nek nyilatkozva reagált Hargitay András szavaira, aki múlt pénteken visszautasította Czene kijelentését, miszerint diktatúra van a szövetségben. „Hargitay András akkor mondana igazat, ha ő lenne az elnök, akkor az úszók többsége elhinné, hogy a szövetségben valóban nincs diktatúra. Ez a megoldás duplán eredményre vezetne, mert nem vagyok egyedül azzal a véleményemmel, hogy nem ő a legmegfelelőbb személy a szövetségi kapitányi poszt betöltésére, helyette az úszótársadalom szívesebben látná Sós Csabát, aki erre a tisztségre a legalkalmasabb” – mondta a Magyar Szabadidősport Szövetség elnöke. 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.