Vizes Eb: aláírták a rendezői szerződést Budapesten

Paolo Barelli közölte: a magyar csapat rendkívül erős, a helyszínek pedig kiválóak.

MTI
2016. 11. 17. 16:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) tájékoztatása szerint a megállapodást Paolo Barelli, az Európai Úszószövetség (LEN) elnöke, Seszták Miklós fejlesztési miniszter, Gyárfás Tamás, a MÚSZ elnöke, valamint Kemény Dénes, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke írta alá csütörtökön.

A szerződés értelmében 2020-ban Magyarország rendezheti az összes vizes Európa-bajnokságot: májusban az úszók, műugrók és szinkronúszók, januárban a vízilabdázók versengenek a Dagály Úszóarénában, júniusban a nyíltvízi úszók Balatonfüreden, míg augusztus 20-án az óriás-toronyugrók Budapesten, a jövő évi vb helyszíneként is szolgáló Batthyány téren.

Miután a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban aláírták a szerződéseket, Paolo Barelli ellátogatott a jövő évi FINA-világbajnokságot szervező Budapest2017 Nkft. székházába, ahol találkozott a szervezőbizottság társelnökével, Gyárfás Tamással, majd megtekintette az épülő Dagály Úszóarénát is.

„Nagyon impresszív világbajnokság lesz a budapesti, és nemcsak azért, mert egy csodálatos uszodakomplexum épül, elképesztő tempóban” – mondta a LEN elnöke, egyben a FINA főtitkára. Hozzátette: „azért is lesz fontos és számunkra különösen értékes ez a vb, mert az olimpia utáni évben Európában láthatjuk a világ legjobb versenyzőit. És arról már nem is beszélek, hogy a magyar csapat rendkívül erős, a helyszínek kiválóak, a Margitsziget csodás, a Duna közelsége és szerepe pedig még egyedibbé teszi az egész rendezvényt”.

A 2020-as Európa-bajnokságokról az európai szövetség első embere megjegyezte: csak jó tapasztalataik vannak Budapestről, ahol 2006-ban és 2010-ben az úszók, 2014-ben pedig a vízilabdázók rendeztek rendkívül sikeres kontinensbajnokságot.

„Európa nagyon erős tagja a FINA-nak, a 2020-as budapesti Eb-re is úgy tekintünk, mint egy lehetőségre, ahol megmutathatja a kontinens, milyen kiváló sportemberekkel rendelkezik. Örülünk, hogy rangos eseményeket rendezhetünk, Magyarország pedig mindig kiváló házigazda, egyfajta főpróbaként tekintünk például a pólósok Bajnokok Ligájának jövő májusi hatos döntőjére is” – beszélt a várakozásairól Paolo Barelli.

Gyárfás Tamás kijelentette: „Paolo Barelli is az ámuldozók sorát gyarapítja, hiszen itt volt a tavaly májusi alapkőletételnél, és azóta ugyan járt kétszer is az új uszodában, de még mindig nehezen hiszi, hogy egy ilyen létesítmény ilyen gyorsan épülhet. Ha pedig kész lesz a komplexum, nagyon fontos, hogy minél több rangos eseményt rendezzünk itt, ezért is fontosak az Európa-bajnokságok. Büszke vagyok arra, hogy 2004 óta, amikor először a LEN vezetőségének tagjává választottak, hat úszó- és két vízilabda-Európa-bajnokság rendezési jogát sikerült elnyernünk. Ezek az események a világbajnokságokkal együtt fantasztikus mértékben segítik a sportágaink fejlődését, népszerűsítését. A célunk változatlan: Európa legeredményesebb úszónemzete maradni.”

A 2020-as Európa-bajnokságok időpontjai:

LEN Európa-bajnokság (úszás, műugrás, szinkronúszás): 2020. május 4–17.

Vízilabda Európa-bajnokság: 2020. január 12–26.

Nyíltvízi Európa-bajnokság: 2020. június 16–21. (Balatonfüred)

Óriás-toronyugró Európa-bajnokság: 2020. augusztus 19–20.

Masters Európa-bajnokság: 2020. május 19–24. (nyíltvízi Eb: június 20–21.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.