Vizes világbajnokság: problémás közbeszerzések

Hivatalból kezdeményeztek jogorvoslatot.

MNO
2016. 11. 09. 6:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedd estig tizenkét jogorvoslati kérelem futott be az egyik kiemelt állami beruházás, a 2017-ben megrendezendő vizes világbajnokság közbeszerzéseihez – írja szerdai lapszámában a Világgazdaság. Az ajánlatkérő a teljes egészében állami tulajdonú Bp2017 Világbajnokság Szervező és Lebonyolító Nonprofit Kft., amelyet külön törvény jelölt ki a világbajnokság megrendezésével kapcsolatos egyes feladatok irányítására és lebonyolítására, így ez a társaság végezheti a különféle beszerzéseket is. A tucatnyi jogorvoslati kérelmet a Közbeszerzési Hatóság elnöke, Rigó Csaba Balázs jegyzi.

Az elnök „kénytelen volt hivatalból” jogorvoslatot kezdeményezni, mert a szóban forgó eljárásokban az ajánlatkérő nem mutatta be maradéktalanul a hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos eljárás alkalmazhatóságának törvényi feltételeit – válaszolta a Közbeszerzési Hatóság szóvivője, Rétalji Igor a Világgazdaságnak arra a kérdésére, milyen szabálytalanság gyanúja merült fel. A kifogásolt eljárások között van például a margitszigeti FINA-fesztivál és a balatonfüredi nyílt vízi úszáshoz szükséges létesítmények tervezése és kivitelezése. Azt, hogy milyen következménye lesz az elnöki kérelemnek, a hatóság nem kívánta megelőlegezni, a Közbeszerzési Döntőbizottság határoz majd róla.

A világbajnokság összköltsége még nem végleges, október végén a Dagály uszodakomplexum tervezésének ellenértékét emelték 35 millió forinttal 884 millióra, a kivitelezés költsége pedig 135 millióval, 38,5 milliárd forintra kerekedett. Előbbit az Újlak Mérnökiroda Kft., utóbbit a Market Zrt. végzi, és mindkettőnek a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. a megrendelője – teszi hozzá a lap.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.