Atlétika: szigorúbb fellépés a doppingolás és a korrupció ellen

Elfogadta nagyszabású reformprogramját az IAAF.

MTI
2016. 12. 03. 14:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Ez egy nagyon fontos pillanat sportágunk történetében” – jelentette ki Sebastian Coe, az IAAF elnöke, miután a küldöttek óriási többséggel – 182 igen és 10 nem szavazat mellett – jóváhagyták a változásokat. A brit sportvezető a voksolás előtt úgy fogalmazott: a szövetség bevételi forrásait és partneri kapcsolatait közvetlenül fenyegeti, ha nem cselekszenek azonnal és határozottan.

Az IAAF várakozása szerint a „Time for Change” („Változás ideje”) elnevezésű reformcsomag segít leszámolni a sportág fertőzött múltjával, elősegíti a független doppingellenes és fegyelmi rendszer létrehozását, valamint nagyobb beleszólást biztosít a sportolóknak a szervezet irányításába, és javítja a nemek egyensúlyát. A program az eddiginél jelentősebb jogkört biztosít az IAAF végrehajtó testülete számára, és segítséget jelent a csalás és a hatalommal való visszaélés megakadályozásában, a nagyobb átláthatóság megteremtésében.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) tavalyi vizsgálata megállapította, hogy jelentős volt a korrupció beágyazottsága, amíg a szenegáli Lamine Diack vezette az IAAF-et. Coe úgy fogalmazott: elődje túlságos sok hatalmat összpontosított túl kevés kézben.

A nemzetközi szövetséget tavaly augusztusig irányító Diack ellen jelenleg is nyomoznak a francia hatóságok. A gyanú szerint a 82 éves szenegáli sportvezető megvesztegette Gabrielle Dolle-t, az IAAF korábbi doppingellenes igazgatóját, hogy késleltetve számoljon be az orosz sportolók doppingvétségeiről. A Le Monde című francia napilap úgy tudja, hogy Diack másfél millió eurót (471,4 millió forintot) kért az orosz atlétikai szövetségtől 2012-ben. Diack és több más IAAF-funkcionárius – köztük a fia – állítólag egymillió eurót (312 millió forintot) fogadott el az oroszoktól azért, hogy atlétáik doppingügyei ne kerüljenek nyilvánosságra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.