Elrejtenék az olimpia gigászi költségvetését

Akár 200 milliárd forint is elfolyhat sportlétesítményekre.

MNO
2017. 01. 12. 10:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Karácsony előtti ajándékként, december 23-án a magyar kormány elfogadta a Kemény Ferenc Sportlétesítmény-fejlesztési Programot, amelynek lényege, hogy részben a budapesti olimpiai pályázatnak alárendelve 2017-ben megkezdődik tizenegy sportlétesítmény előkészítése. A magyar közlönyben megjelent határozat tizenegy fejlesztést emelt be a programba:

Fürjes Balázsnak, a kiemelt kormányzati beruházásokért felelős kormánybiztosnak – aki egyben a létesítményfejlesztési program felügyelője is – az a feladata, hogy május 31-ig folytassák le a tervpályázatokat. Továbbá 2017. március végéig el kell készülnie egy jelentésnek, amely tartalmazza a kormány számára a fejlesztésekhez szükséges forrásigényeket, illetve a beruházások pontos ütemezését.

A költségekről jelen pillanatban annyit tudni, hogy 744,8 millió forint egyszeri átcsoportosítását rendelte el a kormány, továbbá azt, hogy kijelölték a beruházások helyszíneit. Ennek alapján a Portfólió úgy véli, hogy

194 milliárd forintba kerülne a tizenegy létesítmény megépítése.

A legdrágább az olimpia stadion lenne, amely kezdetben egy 60 ezer férőhelyes atlétikai létesítményként funkcionálna Észak-Csepelen, amit az olimpia után 10 ezer férőhelyesre lehetne visszabontani.

A portál kérdésekkel fordult a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központjához (KKBK), ahonnan az a válasz érkezett, hogy csak a kormányhatározatban szereplő március 31-ei határidő után mondanak információkat.

A gazdasági portál szerint a programnak két olvasata lehet:

Kérdésükre a Budapest 2024 Nonprofit Zrt. elárulta, hogy a friss kormányhatározat következtében változik az olimpia becsült költségvetése, hiszen a kérdéses tizenegy létesítmény kikerül belőle. Továbbá azt is jelezték, csak az olimpia miatt nem szükséges építeni egyetlen sportlétesítményt sem.

###HIRDETES2###

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.