Meghökkentő: van, ahol ésszel építenek stadiont

A Lille futballarénája játékterének kiemelték és elhúzták a felét, itt zajlik most a férfikézilabda-vb.

2017. 01. 24. 13:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben kis hazánkban egyre-másra épülnek a hol ilyen, hol olyan stadionok állami vagy önkormányzati gigaprojektek részeként, illetve a társasági nyereségadó bevonásával, a franciaországi kézilabda-világbajnokság derekán olyan time-lapse (felgyorsított fotóvetítéses) kisfilmet mutat be a torna Facebook-oldala, amelyen kis idő leforgása alatt az ötvenezres Lille-melléki, villeneuve-d’ascq-i futballstadionból feleakkora méretű, de a maga léptékében így is páratlan, huszonötezres, fedett kézilabda-arénát varázsolnak.

Így lesz igazán multifunkciós sportlétesítmény egy futballaréna!

Igen, az alig egyperces videón jól látszik, a francia labdarúgó-élvonalban szereplő Lille fedhető arénája, a Pierre-Mauroy Stadion játékterének egyik felét megemelik, és rátolják a játéktér másik fele fölé. Az így megmaradó gödörben aztán keresztben elhelyezik a kézilabda játékterét, és még egy kisebb lelátót is szerkesztenek az újonnan keletkező játéktér és a stadion másik fele közé. Nem kell kárhoztatnunk azért a franciákat, hogy az ideiglenes létesítménynek állandó nevet ad: Lille Métropole.

Nem is a csodálkozás végett emelték az épületet: 2014-ben tenisz-Davis-kupa-döntő, 2015-ben férfikosárlabda-Eb otthona volt – a spanyol–litván döntőt 27 372-en látták a helyszínen, ami európai sportágtörténelmi rekord –, és hat mérkőzést kiszolgált a tavalyi labdarúgó-Európa-bajnokságon is Franciaország negyedik legnagyobb sportlétesítménye, egyebek között a torna egyik legjobb kilencven percét, a Wales–Belgium negyeddöntőt. 2012-ben készült, harminc perc alatt befedhető, az átalakítás ideje pedig egy nap.

Lássuk a Davis-kupa-döntő előtti átalakítást felgyorsítva!

A bekerülési költségét sokan évekig kritizálták, de a tényleg mindenre jó rendezvényközpont nagyságrendileg annyiba került, mint amennyibe az új Puskás Ferenc Stadion fog: 103 milliárd forintnyi euróba – az induló ár 55 milliárdnyi volt.

Meglátjuk, a mi nemzeti arénánk mennyit tud majd ehhez képest.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.