Ömlik a pénz az olimpiás tanácsadók nyakába

A tavalyi évben 5,15-ről 7,25 milliárd forintra emelkedett a budapesti rendezés külső szakértői kerete.

BuL
2017. 01. 04. 15:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legfrissebb hírek szerint 1,5 milliárd – legyünk pontosak: 1 491 495 000 – forinttal megemelik a budapesti olimpiai pályázat költségvetését, konkrétabban az anyag elkészítéséhez szükséges külső szakmai tanácsadói feladatok ellátására fordított összeget – írja az Index.hu. Az eddigi 5,76-ból így egy csapásra bő 7,25 lesz, ami a teljes összeget illeti.

Amint a cikk szerint az EU hivatalos lapjában olvasható, az indoklás sem akármi Budapest részéről:

... a nemzetközi sportszövetségek és a NOB előre nem látható követelményeiből, valamint a római olimpiai pályázat (előre nem látható) visszavonásából eredő többletfeladatokra tekintettel megemelik az eredeti megbízási díj összegét.

Hogy milyen előre nem látható követelmények jöhetnek, miközben már a harmadik körös pályázati dosszié összeállítása zajlik, rejtély, de még különösebb, hogy egy vetélytárs kiesése valamiért drágítja a tanácsadók munkáját. Világos persze, hogy bármilyen változás után rögtön a zsebbe kell nyúlni, a tanácsadásra szánt összeg sem először emelkedik: márciusban még nettó 5 155 440 000 forintot ért a szerződés, amit augusztusban 607,5 millióval emeltek az előre nem látható olimpiai helyszínkijelölésekkel kapcsolatos többletfeladatok miatt, de a módosított helyszínek egy részét azóta újra módosították. Ha viszont jobban megnézzük, azt látjuk, csak a tanácsadásra elfolyó összeg 5,15-ről 7,25 milliárd forintra nőtt, ami 40 százalékos emelkedés.

A tanácsadói feladatokat az összeállítás szerint az angliai székhelyű M-Integrated Solution Ltd., a PricewaterhouseCoopers Magyarország Kft. és a svájci Lagardere Sports Geneva SA koncessziója látja el. A második cég neve manapság onnan lehet ismerős, hogy jogelődjét Bienerth Gusztáv alapította, a jelenlegi pályázati anyag gazdája is ő – miképp ő volt az első Orbán-kormány alatt is ugyanezen tanulmány kulcsfigurája. Bienerth jelenleg a kormány turisztikai kormánybiztosa is, vasárnap pedig a Magyar Úszó Szövetség elnökévé is megválaszthatják. Fontos ember.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.