Szabó Tünde nem cáfolja a sportminiszterséget

Ellepik a feladatok az államtitkárságot az új sporttörvény központosításai nyomán.

2017. 01. 10. 4:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olimpiai ezüstérmes úszó volt, később úszószövetségi főtitkár is, és Hosszú Katinka Gyárfás Tamás MÚSZ-elnök elleni küzdelmében is igen gyorsan megnyilvánult – kicsit erőltetetten középen állva, de inkább az Iron Lady oldalán. Mégis némileg meglepetést okozott, hogy vasárnap személyesen tette tiszteletét a rendkívüli elnökválasztáson Szabó Tünde sportért felelős államtitkár. Ráadásul az elsők között érkezett, és csaknem utolsóként távozott.

– Ha az egyik legsikeresebb sportágunkban valamilyen probléma felmerül, szeretem azt közelről érzékelni. Személyesen láthattam, hogy eljött csaknem 150 küldött, ami azt jelenti, hogy nagy igény volt a változásra. Tehát az indíttatásom csakis személyes volt – fogalmazott lapunk kérdésére Szabó, akinek az sem volt meglepő, hogy az egyetlen napirendi pont ellenére rétestészta hosszúságúra nyúlik az esemény.

A politikus szemében Hornyák Viktor és Tóth István gyakorló úszóvezetők mellett kimagaslott Bienerth Gusztáv fellépése, és nem is rejti véka alá: – Nagyon örülök a megválasztásának.

A Magyar Nemzet azt is tudakolta Szabó Tündétől, gyámság alá veszi-e a turisztikai kormánybiztosi székből az úszószövetség élére ejtőernyőző Bienerthet?

– Biztosan segíteni fogom a munkáját, ezt el is mondtam még a közgyűlés előtt – fogalmazott, hozzátéve, ő a mindenkori úszóvezért segíti. E kijelentésével nem is lenne gond, ha még Gyárfás lemondása előtt, az úszók tiltakozására reagálva nem sietett volna leszögezni, hogy „természetesen gyorsítani szeretnénk a rendteremtést”, amit akkor nehéz volt úgy értelmezni, hogy nem Katinkáék mellett áll. De amit most hozzátett a fentiekhez, abból úgyis minden kiderül: – Katinka Amerikából érkezik, nagyon fontos, hogy ne csak egyféle módon szemléljük a dolgokat. Háromszoros olimpiai bajnok, adni kell a szavára, kéréseire, meglátásaira. Egy jó vezetőnek teljesítenie kell a sportoló kéréseit.

Nagyvonalúan nyilatkozott viszont annak kapcsán, hogy Bienerth azért mégiscsak zöldfülű, kívülről érkezik az úszásba.

– Nem feltétlenül baj, és nem is jelenti azt, hogy nem fog érteni a munkájához; támaszkodni fog a sportág szereplőire. Ha ért a munkájához, akkor is.

Az erőforrástárca államtitkárától azt is tudni szerettük volna, alapos-e a híresztelés, miszerint a kormány egy sportminisztérium újbóli felállítását készíti elő az új sporttörvény miatt megsokasodó feladatok ellátására.

– Ez kormánydöntés kérdése. Én úgy látom el a feladataimat, hogy mindent a szakmának rendelek alá. Ha ezt minisztérium vezetőjeként kell tennem, akkor úgy fogom. A megfelelő pillanatban eldől, mi lesz. A feladatok ugyanazok, akár államtitkárság, akár minisztérium irányítja a sport területét. Mivel nem én döntök erről, nem mondom ki, mit szeretnék – fogalmazott Szabó Tünde.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.