Szédületes dobásokkal nyerte meg a vébét van Gerwen

Gary Anderson nem tudta megvédeni címét, emlékezetes meccsen adta át a trónt a darts-vébén.

Gabay Balázs
2017. 01. 02. 21:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Van Gerwen másodszor vagy Gary Anderson zsinórban harmadszor? Ez a kérdés izgatott mindenkit a londoni Alexandra Palace-ban illetve a televíziók előtt hétfő este. A világelső a ranglista második címvédő ellen. Olyan párosítás volt ez, mint a teniszőrültek számára a Djokovic–Murray, a futballbolondoknak meg egy jófajta brazil–német összecsapás. A meccsek meccse jött a PDC darts-vébé döntőjében.

Michael van Gerwen őrületes mérkőzésen múlta felül az elődöntőben honfitársát, Raymond van Barneveldet. Ketten együtt 29 száznyolvanast dobtak: a laikusok kedvéért, ez úgy jön össze, ha egy három próbálkozásból álló körben minden dobáskor tripla húszast, vagyis a legmagasabb pontszámot hajítják. A darts-vébék történetében még soha nem nyert 114-es körátlaggal meccset senki, Anderson a legenda Phil Taylor rekordját javította meg. Az elődöntő színvonalát mutatja, hogy van Barneveld a valaha volt legmagasabb körátlagot dobó vesztes lett. A másik mérkőzésen Anderson, vagyis a Repülő Skót hajszálnyival kevésbé szenvedett meg a világranglistán harmadik helyen tanyázó Peter Wright ellen.

A döntőben összecsapó felek 2016-ban többször is találkoztak: tavaly két Masters tornán Anderson legyőzte a hollandot, aki a World Grand Prix-n vágott vissza. A mostani világbajnokságon a mutatóik szinte azonosak voltak, körátlagban és kiszállókban verte hangyányival van Gerwen skót ellenlábasát.

A meccs első 180-asát Anderson jegyezte, de van Gerwen simán „kiszállt” 122-ről is. A tripla húszasokat a skót hajigálta szorgalmasabban, de riválisa kiegyensúlyozottabban kezdett, behúzta az első szettet. A 2014-es győztes a jó rajt ellenére izgult az első leg során, 24-ről sem tudott „kiszállni”, Anderson viszont nagy nehezen igen. Egymás sarkát taposták a játszma során, de a végén Hatalmas Mike-nak (van Gerwen beceneve) lehetősége nyílt elvenni Anderson játékát, nem összpontosított eléggé, így a skót egyenlített a szetteket tekintve (1-1).

A tavaly óta szemüvegre váltó Anderson és ellenfele is gyengébb színvonalon tüzelt a folytatásban, de sorra brékelték meg a másikat. Van Gerwen felpörgött, majdnem meglett neki a mérkőzés első 9 nyilas kiszállója. De hiába, az utolsó játékban 74-ről nem tudta befejezni a szettet, ami így Andersoné lett.

Van Gerwenen átok ült, pocsékba mentek a 170-es kiszállói (ebben vébé-rekordot döntött), mivel körei kulcsdobásait sűrűn elszúrta. Ennek ellenére összekapta magát a negyedik szett végére, elvette a Repülő Skót játékát, és utolérte ellenfelét (2-2).

Elképesztően magas színvonalon játszottak, már az ötödik szettben látszott, meg fogják dönteni az elődöntő 29 száznyolvasát. Van Gerwen ekkor mutatta meg először, hogy nem véletlenül ő vezeti a világranglistát, lesöpörte Andersont a játszmában, és fordított (2-3).

A skót ugyan a legek megnyeréséhez szükséges kiszállókban vezetett, de azért is tudta tartani a lépést, mert van Gerwen ebben a mutatóban gyengébben muzsikált. Persze csak magához képest, ugyanis sorozatban 9 leget nyert, Anderson pedig csak egyet, így egyetlen játszmára került a torna megnyerésétől. A tavalyi győztes idegeit szétcincálta, hogy van Gerwen folyamatosan 140-es átlag környékén dobott körönként, de a végére újra belejött, és 180-asokkal operálva szépített (6-3). A szettet megzavarta egy túlfűtött rajongó, aki a pódiumra pattant, és a vébé-trófeát magához ölelve ünnepelt. A biztonságiak villámgyorsan megszabadították a nemesfémtől.

A közjáték a hollandot zavarta meg, Anderson feltámadt. A tizedik szettben egymás után hatszor röpítették a tripla húszasba a nyilat, majd ezt megismételték percekkel később. Van Gerwen még egyszer utoljára összekapta magát, és bullal zárta le az izgalmasra sikeredett mérkőzést.

Van Gerwen minden idők legfiatalabbjaként lett világbajnok 24 évesen, technikája csak finomult azóta, szédületes teljesítménnyel és vébé-címmel zárta az újévbe hajló 2016-os szezont. A győztes a tavalyi 250 ezer font után 350 ezerrel gazdagodott. A darts-fanatikusok egyetlen dolgot fájlalhattak csak, hogy ezen a vébén nem láthattak 9 nyilas kiszállót.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.