Babos Tímea a csúcson, tornagyőztes!

2 óra 17 perc alatt verte cseh párospartnerét a budapesti Hungarian Ladies Open egyesének döntőjében.

2017. 02. 26. 14:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A budapesti Hungarian Ladies Open egész héten egyre több nézőt csalogatott ki a BOK-csarnokba, köszönhetően annak, hogy a tavaly újraindított női torna idei kiírásában Babos Tímea egyre jobb formát mutatott. Szombaton a német Görges (3. kiemelt) ellen simán nyert elődöntőre már meg is telt miatta a bő kétezer férőhelyes helyszín. Tavaly óta ráadásul maga a viadal is komolyabb lett: az összdíjazás 100-ról 250 ezerre nőtt, és 9 helyett 17 top 100-as hölgy versenyző jött a magyar fővárosba.

Közülük is – a ranglista 33. helyéről – az 1. helyen emelték ki a 23 esztendős magyart, aki múlt hétfőn, az első játéknapon még azzal viccelődött párospartnerével, Lucie Safarovával (2. kiemelt – 46.), hogy vasárnap kétszer is találkoznak a finálék során – egyesben és párosban is –; erre végül a cseh hölgy miatt nem került sor: már a szombati elődöntőt sem vállalta Babos oldalán, hogy minden erejét a vasárnapi fináléra tegye félre. (Párosban így érhette el 18. WTA-sikerét a tajvani Hszie Su-vej.)

A torna egyes fináléjában aztán Babos négy rontott szervával kezdett, de gyorsan felébredt, és kétszer is brékelni tudott – ahogy Safarova is, ráadásul a rövidítésben is az ő idegei voltak kötélből. Egy óra után 7-6-tal övé volt az első szett.

Kettejük eddigi két találkozójából egyet sem veszített a cseh hölgy, és a harmadikon is már a kezében volt egy játszma, a másodikban elherdált adogatójátékot azonban nem tudta visszacsenni, így szűk háromnegyed óra alatt egyenlített Babos. Safarova a pihenőidő elején fájós lábára kért orvosi segítséget, de ez sem zavarta meg az esélyesebb magyart, legfeljebb konstatálta, hogy ellenfele nem véletlenül lépett vissza kettejük pároselődöntőjétől.

A döntő szettben Babos ugyanakkor brékelt, mint az első játszmában először, ám a korábbi leckét átismételve nem hibázott már (akkorát), és összesen 2 óra 17 percnyi játékidő után véget vetett a balkezes cseh szenvedéseinek, megnyerve élete második egyéni WTA-tornáját (6:7, 6:4, 6:3).

„Elképesztő volt ez a hét, köszönöm a bíztatást, a magyar közönség nélkül sokkal nehezebb lett volna. A végén ki akartam szerválni a meccset, aztán egy hálóról lecsorgó labdától elbizonytalanodtam, de aztán újra agresszív voltam, és futottam minden labdáért” – értékelt Babos, aki hozzátette, a vége lehetett volna szebb is, de az a lényeg, hogy megvan a diadal. „Természetesen gratulálok Lucie-nek, megtiszteltetés volt ellene játszani, fantasztikus játékos” – tette hozzá.

Első számú teniszezőnknek kell is az önbizalom, a pesti tornát megelőző valamennyi (5) idei egyes versenyén az első fordulóban kiütötték. Van miben bízni, az anno amerikaiként világsztárrá lett Szeles Mónika szerint Babos a korábbi világranglista-éllovas (jelenleg második), lengyel –német Angelique Kerberhez hasonlít, aki 28 évesen ért a csúcsra – Thomas Druet magyar tanítványának ezek szerint még van öt éve eljutni a csúcsig.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.