Már készül a két magyar, akik meghódítanák az Everestet

Klein és Suhajda első magyarokként oxigénpalack nélkül jutnának fel a 8848 méter magas csúcsra.

MTI
2017. 02. 21. 15:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Suhajda Szilárd az M1 aktuális csatorna keddi műsorában elmondta, hogy a felkészülés utolsó fázisában vannak és jelenleg fizikai paramétereiket igyekeznek minél jobban feltornázni olyan mozgásformákkal, amelyekkel növelni tudják a tüdőkapacitásukat és erősíteni a keringési rendszerüket. A fizikai mellett komoly mentális felkészülést is végeznek.

„Szilárddal 2016 augusztusában jöttünk haza egy pakisztáni expedícióról, azóta folyik mind a fizikai, mind a mentális és stratégiai felkészülés, de azért bőven van még tennivalónk” – fűzte hozzá Klein Dávid.

A hegymászók elmondták, hogy a felkészültségnek nagyon fontos szerepe van, de az őket segítő csapat áldozatos munkája nélkül nem tudnának feljutni a hegyre.

A sportolók március 28-án indulnak útnak Budapestről, az április az akklimatizálódásról szól majd, a csúcstámadásra pedig saját becsléseik, illetve a jellemző trendek szerint május második felében kerülhet sor.

Eddig 7004-en jutottak fel a helyiek által Csomolungmának nevezett hegy tetejére a Himalájában, de kétszáznál is kevesebben vannak azok, akik oxigénpalack nélkül értek fel a csúcsra. Klein Dávid legutóbb az északi oldalról próbálkozott, de a déli oldalt is ismeri, 2005-ben és 2008-ban járt ott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.