Márton Anita hatalmas fölénnyel nyerte az Eb-t

Zsivoczky-Farkas Györgyi bronzérmet szerzett ötpróbában a belgrádi Európa-bajnokságon.

MTI
2017. 03. 03. 18:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Márton Anita megvédte címét női súlylökésben a belgrádi fedett pályás atlétikai Európa-bajnokság pénteki napján.

Olimpiai bronzérmesünk bosszúsan zárta a délelőtti selejtezőt, mivel nagy esélyesként csak harmadikra dobta túl a döntőt érő szintet.

A kora esti döntőben azonban már az elején sem óvatoskodott, első dobóként lépett a körbe, s 18,67 méteres nyitásával megadta a verseny alaphangját, egyértelművé téve az aranyérmes kilétét.

Innen a huszonnyolc éves magyar klasszis tulajdonképpen már csak magával és a tavalyi fedett vb-n ezüstöt érő 19,33 méteres országos csúcsával versenyzett. Másodikra 18,96, harmadikra pedig 19,24 méterig repítette a súlygolyót. Ez utóbbival a világranglista élére ugrott.

Ütött-kopott csarnokban is az aranyra hajt

Világszínvonalúnak messze nem mondható körülmények között készül az olimpiai bronzérmes súlylökő, Márton Anita – írtuk február végi riportunkban. A cikkben a sportoló hangsúlyozta, sokkal rosszabb körülmények között is készült már, s talán ez tanítja alázatra. Innen szép az élre jutni, nem?

A negyedik sorozata nem sikerült, ötödikre pedig 18,46 métert ért el, az utolsó kísérletét pedig már bajnokként tehette meg. Márton Anita hatodikra ismét megcsillogtatta kivételes koncentrációs képességét, s már teljesen tét nélkül 19,28 méterre javított. Fölényéről mindent elmond, hogy valamennyi érvényes eredményével nyert volna, a második helyezett, bolgár Radoszlava Mavrodieva 92 centiméterrel maradt el tőle.

A békéscsabai színekben versenyző dobó az elmúlt években fantasztikus sorozatot produkált: 2014-ben bronzérmet szerzett a zürichi szabadtéri Európa-bajnokságon (19,04 méter – országos csúcs), 2015-ben első lett a prágai fedett pályás Eb-n (19,23 méter – országos csúcs), negyedik a pekingi vb-n (19,48 méter – országos csúcs), tavaly ezüstöt nyert a fedett vb-n (19,33 méter – országos csúcs) és a szabadtéri Eb-n is (18,72 méter), majd a dobogó harmadik fokára állhatott fel a riói olimpián (19,87 méter – országos csúcs), most pedig újabb fedett Eb-s aranyat szerzett.

Márton Anita ráadásul ezzel a fedett pályás Eb-k történetének legeredményesebb magyar női versenyzőjévé lépett elő, megelőzve a magasugró Mátay Andreát, aki egy-egy arany- és ezüstérmet nyert.

Egy órával Márton Anita aranyérme után Zsivoczky-Farkas Györgyi bronzérmet nyert, míg Krizsán Xénia negyedik lett ötpróbában a belgrádi fedettpályás atlétikai Európa-bajnokság.

A riói olimpián hétpróbában nyolcadik Zsivoczky-Farkas egész nap kiválóan versenyzett, végül egyéni rekorddal, 4731 ponttal harmadik lett. A versenyszám másik magyar indulója, az U23-as Eb-győztes Krizsán Xénia szintén nagyszerűen szerepelt, 4631 ponttal ő is egyéni rekordot ért el, és legjobb felnőtt eredményét érte el.

A versenyt  az olimpiai bajnok belga Nafissatou Thiam nyerte, a második osztrák Ivona Dadic lett.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.