Putyin: Nem működött az orosz doppingellenes rendszer

El kell fogadni a WADA követelményeit – hangsúlyozta.

MTI
2017. 03. 01. 14:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Putyin hangsúlyozta, hogy a Richard McLaren független fővizsgáló által jegyzett jelentés hibái ellenére is el kell fogadni a WADA követelményeit. Mint mondta, „el kell ismerni, hogy léteznek nálunk a doppingolásnak hitelesen bizonyított esetei, ami abszolút elfogadhatatlan”.

„Ez azt jelenti, hogy a doppingellenőrzés eddig meglévő oroszországi rendszere nem működik, és ez a mi hibánk” – mondta.

Emlékeztetett arra, hogy a WADA és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tisztségviselői február végén komoly bírálatokkal illették az orosz sportolók doppinghasználatáról készült McLaren-jelentést. Megismételte korábban többször hangoztatott állítását, amely szerint Oroszországban nem létezik államilag támogatott doppingolás, és kifejezte reményét, hogy a nyomozó bizottság a végére fog járni, hogy ki a felelős a tiltott szerek használatáért.

Elmondta, hogy Oroszországban a doppingellenes ellenőrzés a sportminisztériumtól a moszkvai Lomonoszov Egyetemhez kerül át. Az erről szóló rendeletet Putyin novemberben írta alá.

Richard McLaren kanadai jogászprofesszor annak a független bizottságnak a vezetője, amelyet a szocsi téli játékokon történtek kivizsgálásával bízott meg a WADA, és egyebek mellett azt állapította meg, hogy Oroszországban 2011 és 2015 között harminc sportágban 643 esetben alkalmazták a pozitív teszteredmények leplezését szolgáló rendszert.

A jelentés első felét még a riói olimpia előtt, tavaly júliusban publikussá tette a WADA, a részleteket pedig december elején hozta nyilvánosságra. A második McLaren-jelentés szerint több mint ezer orosz sportoló – nyári és téli olimpikon, valamint paralimpikon – érintett az állami szinten támogatott doppingbotrányban. A csalások többek között a 2012-es londoni nyári és a 2014-es szocsi téli olimpiához, valamint a 2013-as moszkvai atlétikai világbajnoksághoz kapcsolódóan történtek.

Ennek nyomán a NOB decemberben bejelentette, hogy minden doppingmintát újravizsgáltat, amelyet a 2010-es vancouveri és a 2014-es szocsi téli, valamint a 2012-es londoni nyári olimpián az orosz sportolók szolgáltattak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.