Utolsó sansz Amerikára

Hanga Ádám szerint már nem kérdés, hogy NBA-szintű játékos-e. Nyáron lesz az utolsó esély az odaigazolásra.

Radványi Benedek
2017. 03. 02. 11:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Remek hónapon van túl a spanyol Saski Baskonia játékosa, Hanga Ádám. Február elején, amikor 22 pontot szerzett a magyar válogatott Rosco Allent foglalkoztató Obradoiro elleni spanyol bajnokin, a hét legjobb játékosának választották az ACB-ligában, múlt pénteken pedig új Euroliga-karriercsúcsot ért el, amikor a török Anadolu Efes otthonában az egyéni hasznosságot mutató VAL-értékben 28-ig jutott. Legutóbb vasárnap lépett pályára, s a Zaragoza elleni bajnokin – a lenti videón látható módon – 26 perc alatt 4 duplát és 2 triplát dobott. Lapunknak elmondta, a tavalyi, szintén sikeres szezonbeli teljesítményénél is jobban termeli a pontokat, ami azért is van, mert többször próbálkozik.

„Örülök, hogy nekem jól megy, de hiába jók a számaim; ha a csapatnak nem jön ki a lépés, én sem vagyok boldog” – fogalmazott, jelezve, hogy ezúttal nincs reális esélyük bejutni az Euroliga négyes döntőjébe. A nemzetközi sorozatban jelenleg nyolcadik a Baskonia, az ACB-ligában pedig negyedik, s február közepén a kupában is sikerült a négy közé jutás, az elődöntőben a Real Madrid hosszabbítás után verte meg Hangáékat – a magyar játékos ekkor is csapata egyik legjobbja volt, 19 pontot szórt.

A 2011 óta Spanyolországban légióskodó kosaras jól érzi magát az ország északi részén, Baszkföldön fekvő, családbarát városban, Vitoria-Gasteizben. „Szeptember óta, amikor csapatkapitány lettem, még inkább felismernek a szurkolók, akik az ország talán legjobb drukkererei, szinte minden meccsünkön tizenkétezer ember van kint.”

Ugyanakkor nagy kérdés, jövőre is buzdíthatják-e a magyar játékost, mivel nyáron lejár a négyéves szerződése. „Megmondom őszintén, sokat nem tudok elmondani erről, jelen pillanatban nem is foglalkoztat. Persze ott van a fejemben a kérdés, az ember nyilván gondolkodik rajta, hogyan alakul jövőre, de most nekem az a legfontosabb, hogy minél jobb eredménnyel fejezzük be ezt a szezont. Meglátjuk, mit hoz a jövő, jól érzem itt magam, az is benne van, hogy itt maradok, az is, hogy más csapatban fogom folytatni.”

Utóbbi esetben is több lehetőség van: tavaly nyáron a Barcelona vetődött fel, most a Real Madridot jelölte meg kérőként egy spanyol lap, ám mivel 2011-ben az amerikai San Antonio Spurs draftolta, Hangának az az elsődleges célja, hogy az NBA-be menjen. Nem is fogalmazott álszerényen:

„Szerintem az már nem kérdés, hogy NBA-szintű játékos vagyok-e, ezen a ponton továbbléptünk.

Itt már nagyon sok olyan más dolog jön közbe, amelyen eldőlhet, megyek-e Amerikába. Például hogy mennyi játéklehetőséget kapnék, illetve ha nem a San Antonio Spurs szeretne megszerezni, hanem egy másik csapat, akkor el kell cserélniük a játékjogomat.”

A 27 éves, édesapja révén guineai származású kiválóság állítja tehát, nem az a kérdés, hogy megállná-e a helyét az NBA-ben, hanem hogy eljut-e oda. Szerinte játéktudását már ismerik, és az sem zavarná, ha úgy kell döntenie, hogy a mostani fizetésének csak egy részével számolhat. „Lehet, hogy vannak Európában klubok, amelyek többet adnának, de eddig sem a pénz motivált, és ez ezen a nyáron sem így lesz.”

Úgy véli, még hat-hét évig lehet képes jó szinten játszani, s ebből az is következik, közeleg az utolsó esély. „Ha most nem az NBA-be fogok menni, hanem egy európai csapatba, nyilván két-három évre írok alá,

ami valószínűleg azt jelenti, hogy az NBA onnantól nem jöhet szóba a karrieremben. Úgyhogy mindenképpen kritikus nyár elé nézek.”

Tehát gyakorlatilag kijelenthetjük: júniusban eldől, lesz-e valaha NBA-játékos Hanga Ádám. Annyit azért hozzátesz: „Ha máshová írnék alá, a szerződésben akkor is meg lehet határozni egy kivásárlási összeget. Nagyon sok összetevője van ennek, bármi megtörténhet.”

Miként az őszi Európa-bajnokságon is, amelyre tavaly nyáron tizenhét év után kvalifikált válogatottunk. Bár a saját esetében Hanga óvatosságra intett: „Először fejezzük be a szezont sérülés nélkül, az a legfontosabb.” Egyúttal azt is jelzi, hogy mivel még nem tudja, hol folytatja, nem jelentheti ki, hogy segíteni tudja majd a csapatot. „Egyértelműen benne van a pakliban, hogy kényszerűségből nem tudok ott lenni, de remélem, ez nem fog bekövetkezni. Bármi történik a karrieremben, szeretném úgy alakítani, hogy én is Eb-résztvevő legyek.”

Mindenesetre az sem kizárt, hogy ha az NBA-be igazol, akkor is ott lehet a kontinensviadalon. Ez lenne az álomforgatókönyv.

###HIRDETES2###

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.