Nem éppen kedvenc Alex Giorgetti, de már a magyar válogatott kapujában van

Märcz Tamás kapitány behívná a honosítani kívánt pólóst.

Gabay Balázs
2017. 04. 13. 18:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pár órával azután, hogy érdeklődtünk nála, a Magyar Vízilabda-szövetség ügyvezetője, Nemcsik Balázs elküldte a nemzetközi szövetségnek (FINA) Alex Giorgetti sportnemzetiség-váltásra irányuló kérelmét. Letelt a 12 hónap, amíg a játékos nem szerepelt Olaszország válogatottjában, így elhárult minden akadály a honosítás elől. A világbajnok, olimpiai ezüstérmes olasz pólós édesanyja magyar, és nemrégiben jelezte a szövetségnek, hogy szívesen szerepelne az olasz helyett a magyar nemzeti csapatban. Nem is lenne ezzel semmi gond, ha korábban nem nyilatkozta volna azt, hogy akkor dobog igazán a szíve, ha az olasz himnuszt hallja, pár hónapra rá meg azt, hogy mindig a magyar válogatottságról álmodozott.

Szintén nem hanyagolható el, hogy érdeklődésünkre a magyar válogatott egyik alapembere nyilatkozta róla: a kazanyi vb-n, amikor az olaszok megverték a csapatunkat a negyeddöntőben, Giorgetti válogatott trágárságokat zúdított a mieinkre a vízben – magyarul. Mivel ilyen eset többször is előfordult, nem meglepő, hogy sok játékos nem szívesen játszana együtt vele. Ráadásul a posztján olyan kitűnő pólósok szerepelnek nálunk, mint Manhercz Krisztián, Varga Dénes, Erdélyi Balázs vagy éppen Bátori Bence.

A magyarrá válásához szükséges hivatalos dokumentum már a FINA asztalán van, és Nemcsik Balázs szerint heteken belül döntés is születik az ügyében. Így ha Giorgetti megkapja a magyar sportállampolgárságot, már a budapesti világbajnokságon is játszhat. Märcz Tamást is kerestük, hiszen érdekes lehet a szövetségi kapitány véleménye arról, hogy a többi válogatott játékos vajon befogadja-e a közösségbe a múltban sportszerűtlenül viselkedő sportolót. Szűkszavúan nyilatkozott a témáról: azt mondta, az ő felelőssége, hogy kit hív be a csapatba, és ha Giorgettit is beválogatja, a többiek majd eldöntik maguk, hogy vállalják-e a kerettagságot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.