A Kentuckyi Kölyök teste feladta a harcot

A csupa mosoly Nicky Hayden, 2006 MotoGP-világbajnoka nem jutott Schumacher sorsára. 35 évet élt.

Énekes András Előd
2017. 05. 22. 19:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A sportág egyik megkerülhetetlen figurája volt, az elmúlt öt napban pedig a fél világ a felépüléséért szorított. Nicky Hayden, 2006 MotoGP-világbajnoka azonban nem élte túl múlt szerdai balesetét.

A sors fintora, hogy a Kentuckyi Kölyök pályafutását mindig a megbízhatóság jellemezte. Karrierje legnagyobb sikerét, a 2006-os vb-címét sem győzelmeinek száma miatt nyerte meg, hanem azért, mert egy kivétellel mindegyik futamon a dobogón végzett. Egyébként a korszak legnagyobb versenyzője, egyben Hayden jó barátja, Valentino Rossi a 2006-os szezon utolsó versenye előtt is a pontverseny élén állt, de az ötödik körben bukott, így Haydennek elég volt bemotoroznia a harmadik helyen, hogy megnyerje a címet. Összesen 218 MotoGP-futamon vett részt, és mindössze hármat nyert meg ezek közül, mégis az egyik legnépszerűbb versenyzője volt a mezőnynek, és tizenhárom éven át minden szezont a motorsport királykategóriájában kezdett meg.

Az utóbbi években távolabb került a dobogós helyezésektől, a tavalyi szezont pedig már a Superbike kategóriában kezdte, de ugyanúgy a Honda csapatánál, amellyel a MotoGP-ben is legjobb időszakát élte.

Hosszú karrierje alatt szinte végig Valentino Rossival kellett megküzdenie, de közte és az olasz közt sokkal inkább barátság, mintsem ellenségeskedés alakult ki az évek alatt. A múlt heti baleset után Rossi sokatmondóan már múlt időben nyilatkozott Haydenről:

„Egy jó barátom az orvosa, akit fel is hívtam a történtek után. Rögtön azzal kezdte, hogy nagyon nehéz helyzetben vannak. Borzasztó, ami történt, hiszen Nicky jó barát és jó versenyző volt, mindig hatalmas mosollyal a száján.”

A mindössze 35 éves amerikai múlt szerdán egyedül kerékpározott Rimini mellett, nem messze a misanói pályától, amikor nem vett észre egy stoptáblát, figyelmetlensége pedig az életébe került. A Peugeot szélvédője, amely elgázolta őt, teljesen összetört, maga Hayden pedig csípő- és combcsonttörései mellett súlyos koponyasérülést szenvedett, rögtön kómába is esett. Balesetének híre hallatán profi motorosokból álló családja, és a mindössze egy éve eljegyzett menyasszonya is a cesenai kórházba sietett. Édesapja azt kérte az emberektől, imádkozzanak fiáért, de hétfőn kora este Nicky szervezete teljesen feladta. Hayden július 30-án lett volna 36 éves.

Nem ő az első híres sportoló idén, aki kerékpáros balesetben veszíti életét, hiszen alig egy hónapja gázolta el egy kamion Michele Scarponit. A rutinos olasz országúti biciklis a Giro d’Italiára készült, amikor szintén figyelmetlenség következtében rosszkor gurult rossz helyen. Sokak szerint neki is jobb, hogy nem jutott Michael Schumacher sorsára, aki síbalesete, 2013 decembere óta ágyban fekszik súlyos agysérüléssel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.