Kulcsár Krisztián lett a MOB új elnöke

Az első körben egy szavazat híján még nem, de aztán komoly többséggel megszavazták Borkaival szemben a világbajnok vívót.

Radványi Benedek
2017. 05. 02. 11:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Olimpiai Bizottság keddi, éves és tisztújító közgyűlésén a tizedik napirendi pont első részeként szavaztak a következő négy év elnökéről. A három elnökjelölt, Borkai Zsolt, Szabó Bence, Kulcsár Krisztián közül a titkos szavazás első körében Borkai 53, Szabó 27, Kulcsár 83 voksot kapott. 84 szavazat kellett az elnöki poszthoz, így a második kör döntött (Szabóra ekkor már nem lehetett szavazni).

166-an voltak jelen a – 11 órakor kezdődött esemény elején beválasztott, illetve lecserélt MOB-tagokkal együtt – 191 fős tagságból, közülük hárman nem vagy érvénytelenül szavaztak az első körben, ezért is kellett második fordulót tartani.

A másik kör előtt sejteni lehetett, hogy ha Szabóról mindenki át is szavaz Borkaira, akkor is megmarad Kulcsár előnye. (A Nemzetközi Vívószövetség sportigazgatója egyébként a szintén MOB-tag nagybátyja, a négyszeres olimpiai bajnok Kulcsár Győző mellett foglalt helyet, aki többek között Nagy Tímea és Szász Emese edzője.) Ugyanakkor mire újra kiosztották a szavazócédulákat a 166-ból heten elmentek – köztük Simicskó István, honvédelmi miniszter, korábbi sportállamtitkár –, s már csak 159 szavazat volt leadható. Vagyis 80 szavazat kellett az elnökké váláshoz.

Délután fél 2-kor voksoltak másodszorra, mind a 159 szavazat érvényes volt, a megoszlás pedig: Borkai 51, Kulcsár 108. Ezzel tehát eldőlt, hogy négy évig a világbajnok és kétszeres olimpiai ezüstérmes vívó lesz a MOB elnöke. Megválasztása után közvetlenül újságíróknak elmondta, hogy rögtön munkába áll, a MOB irodában való tájékozódással kezdi meg tevékenységét, ám még a Nemzetközi Vívószövetségtől való elválását, illetve ennek mentén Svájcból való hazaköltözését is le kell rendeznie.

Az elnöki tisztség eldöntése után a két MOB-alelnökről is voksoltak: a négy jelölt közül Magyar Zoltán a szavazás előtt visszalépett, Orendi Mihályt és Deutsch Tamást választották meg (a negyedik kandidáló, Gémesi György 74 szavazata kevésnek bizonyult).

A MOB-elnökség választott tagjairól, valamint a Felügyelő Bizottság elnökéről és tagjairól is szavaznak. Az elnökség soraiba első körben Vári Attila, Schmidt Gábor, Markovits László, Magyar Zoltán, Imre Géza lépett. Ezután jött egy sikertelen szavazás, majd Gyulai Miklóssal, Kovács Antallal és Pálinger Katalinnal lett meg a nyolc elnökségi tag. A Felügyelő Bizottság elnökének Dávid Imrét választották. 

Miként beszámoltunk róla, a közgyűlésnek helyet adó Helia hotel előtt tüntetők üzentek Borkai Zsoltnak, illetve az őt támogatóknak. A három jelöltnek a szavazást megelőzően öt-öt perce volt arra, hogy a közgyűlés előtt ismertesse elképzeléseit, a MOB vezetésében eddig nem tevékenykedő Kulcsár Krisztián hangsúlyozta: ez nem lehet másodállás, az elnök nem lehet elérhetetlen, nem hagyhat megválaszolhatatlanul kérdéseket.

Kulcsár Krisztián rövid életútja

1971-ben született, párbajtőrvívóként világbajnok és kétszeres olimpiai ezüstérmes. A CIB Bank főosztályvezetője, majd négy évig a BÁV vezérigazgatója volt. 2004 és 2012 között a Magyar Vívó Szövetség elnökségi tagja, 2013-ban általános alelnöke lett. 2014 óta a Nemzetközi Vívószövetségben, Lausanne-ban dolgozik, jelenleg is ő a szervezet sportigazgatója.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.