Nem lett este bajnok a Honvéd

A Videoton legyőzte a címvédő Ferencvárost, így a jövő szombati zárófordulóban a Honvéd elleni rangadón dől el a bajnoki cím sorsa.

MTI
2017. 05. 20. 19:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az éllovas Budapest Honvéd 5-2-re nyert Debrecenben a labdarúgó OTP Bank Liga 32., utolsó előtti fordulójában. A debreceniek vereségükkel nehéz helyzetből várhatják az utolsó fordulót, melyben a mögöttük 10. Diósgyőrhöz látogatnak, s Miskolcon legalább egy pontot kell szerezniük a biztos bennmaradáshoz.

DVSC-Budapest Honvéd 2-5 (0-3)

Nagyerdei Stadion, 6328 néző, v.: Farkas Á.

gólszerző: Jovanovic (59.), Suk (66.), illetve Koszta (4., 37., 90.), Eppel (24., 82.)

sárga lap: Danilovic (45.), Suk (67.), Ferenczi (68.)

DVSC: Danilovic (Verpecz 46.) – Osváth (Suk 61.), Szatmári, Brkovic, Ferenczi – Jovanovic, Tőzsér – Mengolo, Holman, Könyves (Filip 46.) – Handzic

Budapest Honvéd: Gróf – Ikenne-King (Lovric 64.), Baráth, Kamber, Bobál – Koszta, Nagy G., Gazdag (Vasiljevic 62.), Holender – Eppel, Lanzafame (Hidi 60.)

Nagy iramban kezdődött a mérkőzés, melyen a vendégek korán, már a negyedik percben megszerezték a vezetést. A DVSC a Könyves buktatásáért megítélt büntetővel rövid időn belül egyenlíthetett volna, ám Holman 11-esét Gróf kivédte. A Honvéd két remek akció végén még kétszer betalált az első félidőben, amelynek lefújását követően Danilovic saját csapattársával, Ferenczivel szólalkozott össze, a védőt nyakon is ragadta, ezért edzője a szünetben lecserélte.

A második félidőben kényelmesebb tempóban játszott a Honvéd, míg a hazaiak mindent egy lapra feltéve támadtak, és sikerült egy gólra felzárkózniuk, sőt, akár egyenlíthettek is volna, ám nem jártak sikerrel. A hajrában aztán Eppel második találatával eldőlt a meccs, melynek ráadásában Koszta harmadik góljával állította be az 5-2-es végeredményt.

A Ferencváros kikapott a Videotontól

A második Videoton 4-1-re legyőzte Felcsúton a vendég, címvédő Ferencvárost, így a jövő szombati zárófordulóban az éllovas Budapest Honvéd elleni rangadón dől el a bajnoki cím sorsa.

Videoton–FTC 4-1 (4-1)

Felcsút, 3208 néző, v.: Iványi

Gólszerző: Lazovic (36.), Stopira (43.), Koch (44., öngól) ill. Nego (6., öngól)

Sárga: Koch (23.), Hajnal (32.), Amadou (62.)

Videoton: Kovácsik – Stopira, Vinicius, Juhász, Fiola – Varga J., Pátkai – Nego, Lazovic, Suljic - Scepovic

FTC: Dibusz – Sternberg, Nalepa, Koch, Lovrencsics – Gera (Kleinheisler, 46.), Hajnal – Amadou, Bognár I. (Cukic, 46.), Varga R. – Kundrák

A második helyen álló Videoton abban a tudatban lépett pályára, hogy ha az utolsó fordulóban „bajnoki döntőt” szeretne játszani az első helyezett Budapest Honvéd otthonában, akkor legalább döntetlenre lesz szüksége a Ferencváros ellen. Nagy lendülettel kezdtek a fehérváriak, Scepovic jóvoltából már a 3. percben ziccert hibáztak. Az FTC az első szögletéből megszerezte a vezetést, igaz, ehhez Nego szerencsétlen mozdulata is kellett. A hazai gárda ezek után nagy erőkkel rohamozott, s a 36. percben egyenlített, majd lendületből, még a szünet előtt fordított, sőt, kétgólos előnyt harcolt ki.

A második félidőben alábbhagyott a mérkőzés irama. A Videoton uralta a játékot, a kissé kedvetlennek tűnő ferencvárosiak helyzetekig sem nagyon jutottak el, a fehérváriak pedig kényelmesen őrizték az előnyüket. Egészen a hosszabbításig, amikor egy Dibusztól kapott labdát Maric helyezett a vendégek kapujába, ezzel beállítva a végeredményt.

Az Újpest legyőzte a Haladást

Az Újpest 2-1-re legyőzte a vendég Haladást, ezzel biztosította élvonalbeli tagságát. Egyúttal először győzött a felújított Szusza Ferenc Stadion átadása óta, ezt megelőzően három vereség mellett három döntetlen volt az Újpest mérlege.

Újpest FC–Swietelsky Haladás 2-1 (1-0)

Szusza Ferenc Stadion, 2050 néző, v.: Erdős

gólszerző: Balogh B. (21.), Bardhi (86.), illetve Williams (71., 11-esből)

sárga lap: Szűcs (70.), illetve Wils (62.)

Újpest FC: Balajcza – Kálnoki-Kis, Heris (Kecskés, 73.), Mohl – Windecker, Szűcs, Cseke, Hazard (Balázs, 65.), Balogh B. – Andric, Bardhi (Pávkovics, 90+3.)

Swietelsky Haladás: Király – Polgár, Wils (Halmosi, 67.), Devecseri, Bosnjak – Jagodics, Iszlai (Kovács L., 29.), Kiss B., Jancsó (Tóth. M., 58.) – Rácz, Williams

Az első játékrészben lényegesen aktívabban futballozott a lila-fehér együttes, veszélyesebb volt kapura, és vezetést is szerzett. A szünet után magára talált a vendégcsapat, amely büntetőből egyenlített. A hajrában tovább támadott a szombathelyi gárda, ám a győzelmet egy szabadrúgásgóllal az Újpest szerezte meg.

Drámai győzelmével bennmaradt a Mezőkövesd

A Mezőkövesd bennmaradt az élvonalban, mivel hazai pályán drámai körülmények között, Gohér Gergő 92. percben szerzett góljával 3-2-re legyőzte a Paks együttesét a labdarúgó OTP Bank Liga 32. fordulójában szombaton.

Mezőkövesd Zsóry FC – Paksi FC 3-2 (1-0)

Mezőkövesd, 1390 néző, v.: Andó-Szabó

gólszerzők: Bacelic-Grgic (33.), Diallo (76.), Gohér (92.), illetve Kulcsár D. (60.), Bertus (89., 11-esből)

sárga lap: Bacelic-Grgic (43.), Vági (50.), Molnár G. (73.), illetve Hajdú (45.)

Mezőkövesd Zsóry FC: Tujvel – Vági, Hudák, Szeles, Gohér – Egerszegi, Bacelic-Grgic – Molnár G., Kink (Diallo, 64.), Sós (Fótyik, 79.) – Strestík (Hegedűs, 93.)

Paksi FC: Molnár P. – Kulcsár D., Lenzsér, Gévay, Zachán – Báló – Haraszti (Jelena, 73.), Bertus, Hajdú, Bartha (Koltai, 85.) – Szakály D. (Daru, 63.)

Az első félidő sokáig eseménytelenül telt, ráadásul a szakadó eső sem könnyítette meg a játékosok helyzetét. A 33. percben a hazaiak első igazi helyzetüket értékesítve megszerezték a vezetést, s nem sokkal a szünet előtt meg is duplázhatták volna előnyüket, de Egerszegi közeli fejese a lécen csattant.

A fordulást követően a paksiak ragadták magukhoz a kezdeményezést, és a 60. percben egyenlítettek is. Innentől újra „sietősebb” lett a Mezőkövesdnek, a csereként pályára lépő Diallo először még a kapufára fejelt – majd Strestík puskázott el egy ziccert –, a 76. percben azonban már remek mozdulattal bólintott a hálóba.

A hazaiaknak már csak néhány percet kellett volna kibírniuk, azonban Szeles teljesen értelmetlen helyzetben egy szögletnél kézzel ért a labdába, a büntetővel pedig egyenlített a Paks.

A Mezőkövesdnek ennek ellenére megadta a sors a lehetőséget arra, hogy begyűjtse a szinte biztos bennmaradáshoz szükséges három pontot, de Diallo hihetetlen helyzetben, másfél méterről az üres kapu mellé lőtt egy beadást. A slusszpoén azonban még hátra volt: a 92. percben Gohér állt oda egy szabadrúgáshoz, s fantasztikusan csavart a bal felsőbe.

Mivel az MTK és a Diósgyőr gól nélküli döntetlent játszott egymással, a Mezőkövesd meghosszabbította első osztályú tagságát.

Döntetlen a kiesési rangadón az MTK és a Diósgyőr között

Az utolsó előtti MTK 0-0-s döntetlent játszott a vendég, szintén a bennmaradásért küzdő Diósgyőrrel. Az egy ponttal egyik csapat sem lehet elégedett, mivel az MTK maradt a 11., kieső helyen, míg a DVTK 10. Ugyanakkor mindkét gárdának a saját kezében maradt a sorsa, mivel ha győznek a jövő heti zárókörben, akkor a következő szezonban is az NB I-ben szerepelnek majd.

MTK Budapest–Diósgyőri VTK 0-0

Új Hidegkuti Stadion, 3771 néző, v.: Szabó Zs.

sárga lap: Baki (30.), Okuka (33.), Vass (82.), illetve Mevoungou (52.), Karan (59.), Busai (68.)

MTK: Petkovic – Baki, Vass, Poór, Vadnai – Okuka, Kanta, Korozmán (Gera 71.), Katona (Hrepka 84.) – Torghelle, Ramos

DVTK: Antal – Eperjesi, Mevoungou, Karan, Tamás – Vela, Busai, Novothny, Villar (Ugrai 55.) – Makrai, Szarka (Dausvili 80.)

Az első félidőben nagy akarással küzdöttek a csapatok, ám rengeteg hiba csúszott mindkét együttes játékába. A pontatlanságok ellenére voltak veszélyes helyzetek a kapuk előtt, ám gól nem született. A második játékrészben is komoly harc folyt a pályán, az MTK volt a kezdeményezőbb, de képtelen volt kapuba találni, mint ahogy a diósgyőriek sem tudták gólra váltani helyzeteiket. Így az utolsó fordulóban kell kiharcolniuk a csapatoknak az élvonalban maradást. Az MTK Paksra látogat, míg a Diósgyőr az előtte álló, 9. Debrecennel csap össze a zárókörben.

Küzdelmes Vasas-győzelem Gyirmóton

A bronzéremért harcoló Vasas küzdelmes mérkőzésen egygólos győzelmet aratott a sereghajtó, és már biztos kieső Gyirmót otthonában. A jelenleg harmadik angyalföldiek ezzel már biztosan szerepelhetnek nyáron az Európa-liga selejtezőjében.

Gyirmót FC–Vasas 1-2 (0-1)

Győr-Gyirmót, 1000 néző, v.: Solymosi

gólszerzők: Csiki (55.), illetve Kulcsár T. (9.), Berecz (67.)

kiállítva: Szalánszki (79.)

sárga lap: Radeljic (41.), Présinger (53.), Bojovic (92.)

Gyirmót FC: Nagy S. – Kolcák, Bojovic, Radeljic (Madarász, 77.), Présinger – Kiss M., Vass, Simon A., Veres (Szalánszki, 52.) – Novák (Máté, 58.), Csiki

Vasas: Nagy G. – Burmeister (Vaskó, 81.), Korcsmár, Ristevski – Murka (Kleisz, 70.), Berecz, Vida, Hangya – Gaál B., Kulcsár T. (Saglik, 84.), Remili

Az első szűk tíz perc mezőnyjátékkal telt, majd Kulcsár remek helyzetfelismeréssel, a kint álló kapus felett átemelt labdával előnyhöz juttatta a Vasast. A folytatásban is a fővárosiak irányítottak, az első játékrészben a házigazdáknak nem volt kaput eltaláló lövésük, míg a piros-kékek többször is növelhették volna góljaik számát.

A szünet után harcosabbá vált a hazai csapat, s ennek hamarosan meg is lett az eredménye: Csiki Kulcsárhoz hasonlóan egy technikás megoldással egyenlített. Támadásban maradt a Gyirmót, de fellazult a védelme, s ezt kihasználta a Vasas, amely bő tíz perc elteltével egy kontra után ismét átvette a vezetést. Miután a csereként beállt Szalánszkit egy durva szabálytalanságért kiállította a játékvezető, az emberhátrányba került Gyirmót tovább támadott, de a vendégeknek sikerült megőrizniük minimális előnyüket.

 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.