Risztov Éva egy Balaton-átúszással győzte le a félelmét

Rengeteg sztársportolóval jön a 35. Balaton-átúszás, de a mezőny 95 százaléka így is amatőr lesz.

2017. 06. 14. 11:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amikor az ember átússza a Balatont, egészen más tudatállapotba kerül, mint amiben előtte élt – vallják nem kevesen, akik eddig teljesítették a Révfülöp és Balatonboglár közötti 5,2 kilométeres távot a magyar tengeren.

A tervek szerint július 1-jén már 35. alkalommal szervezik meg a hagyományos útvonalon a Balaton-átúszást, idén a révfülöpi focipályán gyülekezik majd a szervezők reményei szerint mintegy 10 ezer sportbarát. Nem tévedés: úszóknak aligha nevezhetjük ezt a sok embert, a teljesítőknek ugyanis alig 5 százaléka úszik versenyszerűen, elsöprő többségben vannak azok, akik kizárólag hobbicéllal vágnak neki az emlékezetes versenynek – mint a szervezőktől megtudtuk, átlagosan 2 óra 41 perc alatt.

Persze a leggyorsabbak valahol egy óra környékén, jóféle városi sétatempóban ússzák le az 5,2 kilométert. Tapasztalatból tudja ezt már az idei átúszás egyik arca, Risztov Éva hosszútávúszó olimpiai bajnok (2012, London), akinek legjobb időeredménye a távon 59 perc 27 másodperc, úgy, hogy London előtt három évvel úszta át először a Balatont, mivel korábban – talán hihetetlen – félt a nyílt víztől.

Idén Risztov nem úszik, a partról és előzetesen tanácsaival segíti a felkészülést. Ott lesz viszont számos élsportolónk: a profi úszók reggel 8-kor indulnak, a kora délutánig rajtoltatott mezőnyben pedig ott lesz a nyári masters vízilabda-vb-re készülő Kemény-gárda  több ikonja is, például Varga Zsolt, Biros Péter, Molnár Tamás és Gergely István is – utóbbi él a lehetőséggel, hogy 14 év alattiak is rajthoz állhatnak, vele együtt fog úszni a fia is. A mezőnyben lesz az emlékei szerint nyolcadszor (vagy tizenötödször ) Révész Máriusz szabadidősport-kormánybiztos, akinek az volna a dolga, hogy minél több embert állítson fel a számítógép és a tévé mellől, és ösztökéljen hasznos szabadidős elfoglaltságra. Kormánybéli kollégája, Sárfalvi Péter utánpótlássport-államtitkár, korábbi öttusázó világ- és Európa-bajnok viszont – ha hisszük, ha nem – még nem úszott át a Balatonon keresztbe, elege volt a vízből élsportoló korában. Ő a futást választja, igaz, ígéri, jövőre ő is felkészül, és úszik majd.

Mányoki Attila óceánúszó – akit nemrégiben mutattunk be lapunkban – Illés Fanni láb nélküli paralimpikonnal úszik majd a tízezer résztvevő között. A Magyar Nemzet kérdésére arra hívta fel a figyelmet, hogy a Balaton-átúszáskor senki nem ellenőrzi, ki milyen felkészült, de azért a versenyzők legyenek tisztában azzal, hogy 3 órát fognak a vízben tölteni, ami adott esetben keményebb lehet, mint egy félmaraton lefutása, ahol meg lehet állni, frissíteni, kinyújtani a fellépő görcsöt. Tanácsára hevesen bólogat Risztov Éva és Erdei Zsolt ötszörös átúszó is: a rajt előtt enni kell: szénhidrátot, és bátran!

Ha a felkészültségével mindenki maga is számol el, orvosi igazolásra szükség van, ám aki nem visz egy hónapnál nem régebbi papírt, ott is szert tehet rá, de nyilván érdemes elkerülni a sorban állást.

A pályát 140-150 hajós egység biztosítja oldalt, illetve járőrcsónakok is cirkálnak, a versenytáv harmadánál, felénél és kétharmadánál pedig orvosi segítséghez is hozzá lehet férni, megijedni azért nem kell, a rajthoz állók majd mindegyike így vagy úgy, de végig tud menni.

Aki pedig bevéste a naptárába július elsejét, írja mellé az esőnapokat is: július 2., 8., 9., 15. és 16.

A nevezés, az esemény és a balatonboglári fogadó oldal kísérőrendezvényeinek további részletei a Balaton-átúszás honlapján és a Facebookon találhatók.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.