Vizes vb: nyolc úszóérmet vár a szakkommentátor

A Knézy Jenő, Czene Attila páros kommentálja majd a nyári, budapesti vizes vb úszószámait.

2017. 06. 08. 11:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alig harminchat nappal a budapest–balatonfüredi vizes világbajnokság előtt „keretet hirdetett” az eseményt egyedüli módon élőben közvetítő sportcsatorna, az M4 Sport. A Duna Arénában az andorrai labdarúgó-vb-selejtezőre elutazott Hajdú B. Istvánon kívül az egész „válogatott” tiszteletét tette, és a tévénézők számára talán legfontosabb információ, hogy az úszásban manapság gyakran hallott Mohay Bence és Knézy Jenő közül utóbbi beszél élőben az uszodai eseményekről július utolsó hetében, segítségére Czene Attila olimpiai bajnok vegyesúszó lesz. A férfi-vízilabdázók Hajdú B. István hangjára lóbálnak majd – illetve a kétszeres olimpiai és világbajnok Madaras Norbertéra –, a hölgyeknél a kommentátort Rédei Kata segíti majd. A műugrókat az Eb-ezüstérmes Hajnal András, a nyílt vízi úszókat Székely Norbert, a szinkronúszókat Török Olivér figyeli majd a hangjával is.

„Ez az esemény rettentő nagy ünnep. Egyedi a közvetítés struktúrája, minden helyszínen egyszerre kell ott lennünk” – tudtuk meg Héder Barnától, a köztévé sportfőszerkesztőjétől, aki speciális vállalást is tett: minden magyar vb-résztvevőt élőben kívánnak kapcsolni. Nem lesz könnyű dolguk, mert a műugrók és a nyílt vízi úszók, valamint a vízilabdázók és a szinkronúszók versenyei teljesen párhuzamosan mennek, de azt ígérik, meg fogják ezt oldani, a televízión kívül az M4sport.hu bevonásával, és még rendelkezésre áll a Kossuth Rádió is, amelyen a Duna Aréna esti döntőit mindennap élőben adják majd.

Knézy Jenő elmondta, az ő személyes célja az, hogy olyanok is nézzék az úszást, akik nem szeretik, ezért a maga részéről mindent meg is fog tenni – ebben bízik Czene Attila is, aki új kollégájával a múlt heti Budapest Openen „tesztelte” a Dagályt. Czene még abban is bízik, hogy az úszóberkekből származó információival fel fogja tölteni a közvetítést, és mint lapunknak elmondta, akkor sem fog elegánsan hallgatni, ha Shane Tusup megint „kitör” a medenceparton. A korábbi úszó szerint egyébként csoda, hogy szeretett sportágáról ennyit lehet beszélni, de szerinte a csúcsok csúcsa úgyis az lesz, ha valaki világrekorddal lesz világbajnok, amire lát is esélyt.

Az eredményeket tekintve Czene Attila szerint nem lehetetlen nyolc vagy akár több érem megszerzése, főként a riói hősöktől, személyes kedvencétől, Kapás Boglárkától, valamint Hosszú Katinkától, Kenderesi Tamástól és Cseh Lászlótól. És lát még titkos esélyes versenyszámokat is, de annál többet, hogy „női számokat kell majd figyelni”, nem mondott el.

A vízilabda női szakkommentátora, Rédei Kata most is ugyanúgy izgul, mint játékoskorában, sőt jobban, mint az augusztusi feladata előtt, amikor is a veterán női válogatottal lesz jelenése a mestervilágbajnokságon. Reméli, a csapat most is éremközelbe kerül, akárcsak az olimpián, és bízik benne, hogy most nem követik el ugyanazt a bakit, ami az éremszerzésbe került tavaly.

Madaras Norbert szerint a férfipólósoknál megjósolhatatlan a torna kimenetele, hisz bár a szerbek továbbra is kiemelkednek a mezőnyből, az őket követő négy-öt válogatott bármikor robbanthat, különösen olimpia utáni évben, amikor mindenki kísérletezik – utalt ezzel arra, hogy nálunk is új szövetségi kapitány van Märcz Tamás személyében. Biztosított mindenkit, a magyar válogatott nem lesz elégedett a tavaly megszerzett ötödik hellyel.

Székely Dávid a nyílt vízi úszás londoni kommentátoraként egy ötéves anekdotát mesélt el: amikor Risztov Éva élre állt a 10 kilométeres számban, Budapestről a fülére szóltak, hogy az egész kétórás versenyre most már nála marad az élőkép, ami azért volt számára nagy feladat, mert ekkora mennyiségű információval azért nem készült, de tanulva a korábbiakból, most mindent be fog vetni ő is Olasz Annáék balatonfüredi versenyén.

Az egyik leglátványosabb verseny Török Olivérnek jut, aki a kilenc versenyszámos szinkronúszást kommentálja a Városligeti-tóba épített mobil medence partján. Csak három olyan szám lesz, amelyben nem lesz magyar, ezek közül az egyik a vb-n most debütáló vegyes páros, nincs ugyanis férfi szinkronúszónk-

A Duna Aréna mintájára a ligeti létesítményt is tesztelni kell, erre június 23-án a Hungarian Openen kerül sor. A magyar csapattal szemben nincs igazán elvárás, hisz a lányaink legtöbbje gimnazista vagy egyetemista, a negyvennyolc ország 419 versenyzője alkotta mezőny még erős lesz a mieinknek.

Műugrásunk az elmúlt ötven esztendőben komoly versenyhátrányba került a világgal szemben, nem volt ugyanis fedett gyakorlóhelyünk, tavaly óta is csak egy sátras létesítmény a Margitszigeten, a Dagállyal ezt a helyzetet is kezelték – erről bővebben a vizes vb helyszíneit bemutató cikkünkben írtunk. A Batthyány téri óriás-toronyugrás lesz viszont az a versenyszám, amely leginkább megmaradhat a szurkolók memóriájában a sok budapesti látványossággal. A sportágban egyébként kínai hegemónia van, ami megtörhet Budapesten, a világ számos országa importált ugyanis kínai szakembereket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.