27 méteres ugrás a Duna fölött

Hová esnek az óriás-toronyugrók? Mi lesz a Városligeti-tóban? Íme a vizes vb helyszínei.

2017. 05. 19. 5:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rengeteg szó mellett arról, hogy miként emelkednek a csillagok közé a júliusi 17. FINA vizes világbajnokság és az azt követő masters-vb költségei, hogyan harcolnak a zöldek a rendezvényhelyszínek építőivel, sokkal kevesebb figyelem fordul a helyszínek bemutatására, márpedig akad néhány különlegesség a budapesti gigaesemény körül.

Eleve még mindig nem kevesen lehetnek, akik úgy tudják, július 14. és 30. között szimpla úszó-vb-re kerül sor a „Dagályban”, amit a tesztüzem megkezdődésekor Duna Aréna névre kereszteltek. Az igazság ezzel szemben az, hogy a medencés úszók mindössze 8 napos versengése mellett a szinkronúszók, a mű- és toronyugrók, az óriás-toronyugrók, a nyílt vízi úszók, valamint a vízilabdázók seregszemléjét is Magyarország rendezi meg, és nem is csak Budapest, hanem a vb-k történetében először két város, Pest mellett Balatonfüred, hogy a viadalokat követő augusztusi mastersversenyekre most egy szót se „pazaroljunk”.

Az események a Duna Arénában kezdődnek, már a megnyitó napján jönnek a műugrók. Úgyhogy mi is ott kezdünk.

Az érdeklődést eddig talán növekvő ára és a tervekhez képest jelentősen megváltozott kinézete miatt kiváltó úszócentrumban több medence is van, de például a gyerekmedence eltűnik a vb idejére: itt lesz ugyanis a magyar úszóválogatott verseny alatti főhadiszállása, melegítő- és gyúróhelye. A versenymedence „rövid” oldala mögött, külön térben van a 10 pályás edzőmedence, így nem fordulhat elő, hogy esetleges kiabálások a tréninghelyről a versenytérbe átjussanak, megzavarva például valamely futam indítását. Az edzőmedence fölé magasodik a jelenlegi konferenciaterem, itt fog majd „gyúratni” a többi bő 190 résztvevő ország úszóserege, de ehhez a térhez még hozzácsapódik a terasz, ami szintén e célt szolgálja majd a 8 nap során. A gyúróhelyről a versenyekre igyekvő sportolókat először a „first call roomba” szólítják, ahol a felszerelés ellenőrzése történik, innen vezet az út a „last call roomba”, ahonnan a rajtkőhöz szólítják az úszókat. A futamok után a „vegyes zóna” felé kell elhagyni a medenceteret, ahol a kijárat előtt még a tévé- és rádióstábok szerencsésebbjei kaphatják el a versenyzőket egy-egy mondatra, a medencetér kijáratán áthaladva jönnek az írott sajtó képviselői, akik tudósítói helyükről kiugrálva dughatják diktafonjukat Gyurta Dánielék orra alá. Külön hely áll a fotósok rendelkezésére, és arra is építettek egy nagyobb szobát, hogy egy versenynap végén a hősöket nagyobb számú újságíró egyszerre faggassa – 1500 sajtómunkatárs dolgozik majd a Dagályban. Az eredményhirdetés helyszíne, a pódium a nézőtéri első emelet mellvédjén helyezkedik majd el, így mind a nézők, mind a versenyzők számára felejthetetlen élmény lesz dobogóra állni a vb-n. A versenymedence túlsó hosszú oldalán, a nézőtér alatt a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) irodái kapnak helyet, közvetlenül a versenymedence mellett, és szintén a tribün alatt az időmérésért felelős Omega Timing irodája van (itt már le vannak téve az időmérést szolgáló panelok), ami már ezernyi kábellel van összekötve – a medence alatt futtatva – a versenymedence elektronikai kiállásaival. A sarokban van még egy számítógépekkel teli szoba, ahonnan a világítást, a hangosítást és a kivetítőket vezérlik. Apropó, kivetítők! A két hosszanti oldali projektor között lesz egy, az NBA-meccsekről megismert, a medence fölé belógó fekete „vetítőkocka”. Ezekre a képi információkat többek közt a medence mellett és alján sínen, valamint a fölötte zsinóron mozgatott pókkamerák szolgáltatják.

Fontos kötelesség megemlíteni a műugrók versenyinfrastruktúráját, ugyanis – az úszószövetség tudomása szerint – hazánk az utolsó előtti ország volt Európában, amely mindeddig nem rendelkezett állandó, fedett, tornyos műugróhellyel. A tornyok alatt, alagsori szinten gumiasztalos edzőtermecske is létesült – ilyen volt a versenyzőknek a londoni olimpián is, csakhogy a magyarok nem használták, mert nem szoktak hozzá, és féltek a sérüléstől

A Duna Aréna, mint lapunk tegnap az átmeneti üzemeltető Bp2017 NKft.-től megtudta, a közelmúltban megszerezte a használatba vételi engedélyt, így minden akadály elhárult az elől, hogy a jövő hét végén itt rendezzék a vízilabda BL hatosdöntőjét, és kisvártatva ugyanide jöjjön egy Budapest Open elnevezésű úszóviadal – ha már az áprilisi országos bajnokságot még nem tudták, a hivatalos kommunikáció szerint nem akarták itt rendezni.

A vízilabda eseményei 16-ától 29-éig, tehát az első ráúszástól az utolsó éremátadásig a Margitszigeten lesznek. A helyszín – bár még nincsen kész (június derekára ígérik) – már nagy rutint szerzett világversenyek terén, 2014-ben például Európa-bajnokságot rendeztek itt. Felmerülhet a kérdés, hogy miért itt és nem a Duna Arénában lesznek legalább a döntők, az úszószövetségi válasz érthető: a tévés úszó- és vízilabda-közvetítések mára annyira elkülönültek egymástól, hogy lehetetlenség a kameraállásokat olyan rövid idő alatt oda- és visszaállítani a medencetérben, ahogy az szükséges volna.

Az óriás-toronyugrás helyszíne lesz a rakpartról a Dunába nyíló minilétesítmény. Az ugrók nem a Dunába pottyannak majd álló helyzetben, hanem egy 15-ször 15 méter alapterületű, 6 méter mély medencébe, a hölgyek 20, az urak 27 méter magasságból. A helyszín elgondolása az volt, hogy az ugrások közvetítése során több kameraállásból mutogathatók a tévénézőknek Budapest nevezetességei, a Parlament, a Lánchíd, a Vár és a Gellért-hegy. A budai alsó rakparti közlekedőknek az ígéretek szerint nem kell félniük, kizárólag a versenyek alatti pár órára zárják le a rakpartot, persze a fonódó szakaszos leállásával együtt már kialakulhatnak nagyobb forgalmi nehézségek

Érdekes részlet még, hogy az óriás-toronyugrásra épített talapzat a vb után is megmarad, turisták számára lesz fotózkodó hely.

Méltatlanul kevéssé ismert részlete a világbajnokságnak, hogy a csónakázótó Vajdahunyad vára felőli szegletében tartják a szinkronúszók versenyeit, tehát szintén festői környezetben. A mesterséges tó alig 40-60 centis vízmélysége természetesen nem alkalmas erre a viadalra, itt is mobilmedencés megoldással él a magyar rendezőcsapat. Külön érdekesség, hogy a kétmedencés mobil komplexum egyik „ácsolatát” a pesit Kőér utcában már használják, a vb-re fogják szétszedni és a Ligetben összeszerelni, a versenyek után pedig egy ma még ismeretlen helyszínen végleges elhelyezést kap majd.

Erre a helyszínre azért van szükség, mert a szinkronúszáshoz szükséges, üvöltő zene mind az úszókat, mind a vízilabdázókat, mind az óriás-toronyugrókat zavarná.

A nyílt vízi úszók számára régóta jól bevált helyszín a Balaton, emberemlékezet óta rendeznek itt öböl- és Balaton-átúszást, 2013 óta pedig komoly nemzetközi versenyeket is – Európa-kupákat, világkupa-viadalokat, és junior-világbajnokságon is úsztak már itt sportolók. A szokásos színvonalat ezúttal is igyekeznek megugrani a szervezők, vízen úszó kivetítők segítségével. Egyetlen szégyenfolt éktelenkedik a helyszínen, a 2014-es nyári fertőzés, amikor a júniusi Európa-kupa viadalról számos versenyző, köztük Risztov Éva és Gyurta Gergely is a kórházban kötött ki, vélhetően közvetlenül a verseny előtt szennyezett víz került a kihelyezett versenypálya közelébe a Balatonba – talán egy személyszállító hajóról. Az Európai Úszószövetség az eseten gyorsan túllendült, és később is voltak itt versenyek.

A sok-sok szokatlan megoldásra – mobilmedencék, multifunkciós uszoda – azért is kényszerült rá Magyarország, mert eredetileg a 2021-es világbajnokságot nyerte meg a FINA-tól, ám egy Orbán Viktor miniszterelnök és Gyárfás Tamás korábbi úszóvezér közti telefonhívás mindent megváltoztatott azok után, hogy a mexikói Guadalajara visszalépett a rendezéstől a beláthatatlan költségek miatt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.