Balzsay a boksz-vb-ről: Mindig súlyos elvárásaim vannak

A hamburgi ökölvívó-világbajnokságon egy bravúrérem is összejöhet. A kapitány bizakodó.

Gabay Balázs
2017. 08. 25. 14:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem csupán azért Erdei Zsolt egyik kedvenc városa Hamburg, mert éveket élt itt. A magyar öklözők jelenlegi elnöke profiként háromszor lépett szorítóba a helyi Sporthalléban, és mindig győzött. Amatőr utódaitól, Harcsa Zoltántól (75 kg), Kovács Richárdtól (64 kg) és Hámori Ádámtól (91 kg) hasonló sikereket vár a Hanza-városban pénteken kezdődő világbajnokságon. A vb-n részt vevő magyarok száma eggyel nőtt a 2015-ös viadalhoz képest: Dohában Harcsa mellett Csóka Norbert szerepelt.

Balzsay Károly szövetségi kapitány visszafogottan jósolt, amikor arról kérdeztük, 2009 után tud-e újra érmet hazahozni vb-ről hazánkfia. „Maradnék a földön, de a srácokban olyan lelkesedést látok, és olyan fizikai állapotban vannak, hogy ez át tudja őket lendíteni a holtponton. Tudnak majd olyan meccseket nyerni, ahol nem nekik áll a zászló. Hogy van-e konkrét elvárás feléjük? Mindig súlyos elvárásaim vannak, de ezeket nem szoktam nagydobra verni.”

A csapat doyenje a még csak 24 éves Harcsa Zoltán. Ha a júniusi, harkivi Európa-bajnokságon nem blokkol le az elődöntőben, az aranyért bokszolhatott volna. A mentális megtorpanásról Balzsay annyit mondott, az Eb óta eltelt nyolc hét nem elég arra, hogy gyökeres változás menjen végbe. Erre inkább jövőre lesz idő, amikor a felnőttcsapatnak nem lesz nagy világversenye.

A csapat a hírek szerint nagyszerű felkészülésen van túl, Budapesten, a Mátrában és Tatán is edzettek az ökölvívók, utóbbi helyszínen nagyobb tudású dominikai ellenfelekkel kesztyűzhettek. A kapitány kitért arra, hogy ezúttal már komolyabb tudományos háttér állt rendelkezésükre, mint korábban. Nemcsak futás, hanem boksz közben is tudták mérni a sportolók teljesítményét, pulzusát, tejsavszintjét, aminek a segítségével sokkal szakszerűbb munkát végezhettek.

A magyar csapat egyébként csupa értelmes indulóból áll: a 19 esztendős Kovács Richárd a boksz mellett történelem-testnevelés szakra jár a Nyíregyházi Egyetemen, a 22 éves Hámori Ádám a Nyugat-magyarországi Egyetem tanulója, sportszervezést hallgat. Hámori Harkivban az ötödik helynél is előrébb végzett volna, ha nem az olimpiai és világbajnok Jevgenyij Tyisenko állja útját, akitől csak 10-9-es pontozással kapott ki. Kovács Richárdot ugyan az Eb-negyeddöntőben simán verte örmény ellenfele, Balzsay Hámorihoz hasonlóan róla is úgy véli, jó sorsolással messzire juthat.

A korábbiaknál sokkal több indulóval, számos riói érmessel rajtoló világbajnokság augusztus 25-étől szeptember 2-áig tart.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.