Még el sem kezdődött, már ez minden idők legemlékezetesebb bokszmeccse

Az első gongszó előtt 175 millió dollárral lett gazdagabb a két szájhős, Floyd Mayweather és Conor McGregor.

Gabay Balázs
2017. 08. 26. 12:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bigott bokszrajongók joggal legyintenek a Floyd Mayweather–Conor McGregor-mérkőzésre, amelyet minden idők legemlékezetesebb, legnagyobb érdeklődést kiváltó ökölvívómeccseként harangoznak be hónapok óta. Egy Mike Tyson–Evander Holyfield- vagy egy Muhammad Ali–Joe Frazier-összecsapáshoz valóban értelmetlen hasonlítani a találkozót, sportértékét tekintve legalábbis bizonyosan. Ezt nem csupán a fölvezetés során a találkozóra ragasztott gúnynév (Money Fight, szabad fordításban Harc a lóvéért) igazolja, hanem az is, hogy Conor McGregor eredeti foglalkozását tekintve MMA-harcos. Tehát nem is bokszoló, hanem a kevert harcművészetek sportág idolja, ahol a harapáson kívül szinte minden, az összes ütés- és rúgástípus megengedett.

Sokat elárul a mérkőzés fenti ragadványneve: itt inkább a cirkusz a lényeg, nem a gyönyörűen kivitelezett jobbcsapott. Peter Quillin, a WBO korábbi középsúlyú világbajnoka egyenesen úgy látja, a küzdősportokat tekintve soha többé nem fog annyi reklámcég bejelentkezni egy meccsre, mint a vasárnapira. A Guardian Quillint és Zach Makovsky légsúlyú ketrecharcost is megkérdezte, vajon mennyi esélye van a veretlen (49 győzelem, 0 vereség) Mayweather ellen a nagyszájú írnek, és mindannyian az amerikait hozták ki győztesnek. Még úgy is, hogy a 40 éves veterán jó két éve nem húzott kesztyűt. Mike Tyson a szokásos visszafogott hangnemmel jelentkezett: „McGregort meg fogják ölni a ringben.”

Az indulatok gerjesztése, a show már hetek óta zajlik, ennek megfelelő stílusban nyilatkoznak és üzengetnek egymásnak a felek.

Floyd legfeljebb azért húzza ki a második menetig, mert a bíró itt nem engedi, hogy beleverjem a fejét a ringbe, és padlózás esetén van tíz másodperce, hogy magához térjen. Saját sportágában fogom megszégyeníteni

– bizonygatta a kétszeres világbajnok McGregor, aki a mérkőzés sajtótájékoztatóján az alkalomra készíttetett, „Fuck you”-mintás öltönyben jelent meg. Az öt súlycsoportban is világbajnok Mayweather, aki belement, hogy csak nyolc unciás kesztyűkben bokszoljanak, hasonló húrokat penget, csak kissé hűvösebben. – McGregornak valamit tudnia kell a bokszról: egy dolog, hogy osztod a pofonokat, de állni is kell tudni őket. A korábbi ellenfeleim közül volt, aki azt mondta, törékeny az öklöm, vagy beszari vagyok, más úgy vélte, nem ismerek sokféle ütésfajtát. De az a helyzet, hogy egyikük sem ért a nyomomba.

Végül néhány számadat a meccsről, amelyet a Las Vegas-i T-Mobile Arenában rendeznek vasárnap hajnali fél öt körül: Mayweather 100 millió dollárt kaszált előzetesen, plusz 150 milliót kap, ha győz. McGregor 75 millió dollárral már most gazdagabb. Az eddig legtöbb bevételt eredményező Pacquiao–Mayweather-mérkőzés 650 millió dollárt hozott a konyhára, most 700 millióban reménykednek a szervezők. A győztesnek járó Money Beltet, vagyis címövet másfél kiló arany és több mint háromezer gyémántdarab díszíti.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.