Sós Csaba: Ezt az élményt soha nem fogom elfelejteni

A legjobb európai csapat lett az ifjúsági úszóválogatott a vb-n. Milák döbbenetes, de Késely és Németh sem semmi.

Gabay Balázs
2017. 08. 29. 14:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nos igen, ritkán perdülök táncra, most ez is megtörtént – Sós Csaba, az úszóválogatott kapitánya elégedett mosollyal válaszolt a szövetség sajtósának kérdéseire az indianapolisi junior-világbajnokságot követően.

A ritka mozdulatsort akkor mutatta be a tréner, amikor a 4x200-as férfi gyorsváltó célba csapott, egy századdal az amerikaiak előtt. – Az uszoda nagy része nekünk szurkolt, világcsúccsal vertük a házigazdát. Ezt az élményt soha nem fogom elfelejteni – tette hozzá Sós.

Nem ez volt a magyar csapat egyetlen fenomenális pillanata a magyar idő szerint kedd hajnalban véget ért viadalon. A mieink egészen lenyűgöző fejlődést mutattak be a korábbi évekhez képest: amíg a 2013-as és 2015-ös vb-n összesen négy ezüst termett a magyaroknak, addig most tizenhat éremmel (öt arannyal, nyolc ezüsttel, három bronzzal) zártunk. Az olimpiai számokat nézve a második, összességében a negyedik helyen végeztünk a táblázaton – a legjobb európai országként.

Az öt elsőségben a budapesti vizes világbajnokságon berobbanó Milák Kristóf négyből vette ki a részét (200 és 100 pillangó, 4x200-as és 4x100-as gyorsváltó), és lett a vb legeredményesebb versenyzője, míg Késely Ajna a 400 gyors aranya mellett 200, 800 és 1500 gyorson is második lett. Sós nem számított rá, hogy ennyi érmünk és elsőségünk lesz – a korábbi vb-kről még nem volt aranyunk –, és egy érdekes folyamatra hívta fel a figyelmet:

– Amíg a 90-es években a vegyes mellett háton és mellen voltak klasszis úszóink – Darnyi, Egerszegi, Rózsa, Güttler –, addig most gyorson fejlődtünk nagyot (hét úszónk is szerzett érmet, a szerk.). Viszont mindössze öt versenyző van a világon, aki a junior Eb-n, a felnőtt vb-n és most is úszott, ebből négy magyar. Nekünk nincs túl sok világklasszisunk, jól kell gazdálkodni az erejükkel, hogy minél hosszabb legyen a pályafutásuk.

Hogy ne csak a gyorsúszóink dicsőségét zengjük, érdemes megemlíteni Barta Márton nevét, aki 400 és 200 vegyesen egy ezüsttel és bronzzal gazdagodott, alaposan meglepve ezzel a szövetségi kapitányt. A csapat jó része az elmúlt két hónapban teljesen kifacsarta magát a világversenyek sorával, a két aranyat és egy ezüstöt gyűjtő Németh Nándor azt mondta, ő ki sem kel az ágyából a rövid szünet alatt. A csapat jó része számára a következő megmérettetés a decemberi rövid pályás Európa-bajnokság lesz. Németh megérdemli a pihenést, ahogy a többiek is, mi pedig némiképp nyugodtan dőlhetünk hátra: a magyar utánpótlás bizonyította, hogy van tartalékunk az elkövetkező 10-12 évre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.