Az NB I-es magyarok triplazuhataggal sokkolták az NBA-s spanyolokat

Utolsó csoportmeccsünkön hosszú időn át nagy csatára késztettük a címvédőt a kosár Eb-n. A vége: 64-87.

Gabay Balázs
2017. 09. 07. 15:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dávid és Góliát csatája során utóbbi három másodperc alatt megszerezte első kosarát, simán lehet, hogy ez Eb-rekord. A magyar–spanyol csoportmeccs a déliek számára tét nélküli volt, már megnyerték a csoportjukat, mi a földöntúlinál is nagyobb bravúrral, vagyis eseteges győzelemmel a harmadik helyre léptünk volna előre.Erre csak a legelvakultabb fogadók tettek pénzt.

A spanyol csapat rendkívül sportszerű volt, és a magyarok kérésére összeállt egy közös fotóra, ilyet Eb-meccsek előtt nem nagyon látni.

Hanga Ádámot, legjobbunkat tartalékoltuk, ezúttal azok is pályára léphettek, akik korábban kevesebb időt töltöttek a parketten. Ezt azért tudtuk megcsinálni, mert a terveknek megfelelően komoly haditettet végrehajtva legyőztük a cseheket és a románokat, így továbbjutottunk a legjobb 16 közé, utazhatunk Isztambulba.

Ennek megfelelően „Isztambul, Isztambul” skandálással kezdte a maroknyi magyar tábor a lelátón. Miképp a szurkolók, a szakemberek is NBA-meccset vártak, vagyis szabadabb védekezést, több kosarat. Mi becsülettel próbálkoztunk a hárompontos vonalon kívülről, eleinte csekély sikerrel, nem úgy a riói ezüstérmes ellenfél.

San Antonio, Philadelphia, Minnesota, Memphis, Denver: kirándulásnak sem lenne rövid, de ez nem utazási ajánlat, hanem a spanyol válogatott játékosainak klubcsapatai.

A „gyengébbek” a bitang erős spanyol bajnokságban edződnek, mindez előrevetítette, mennyi esélyünk van a győzelemre csütörtök délután.

A mieinknek egy-egy támadó vagy védekező lepattanóért is meg kellett küzdenie, miközben az NBA-sztárok vajkézzel hajigálták a pontokat. Élményszámba mentek az Európa-bajnokságon eddig kevéssé villogó Ferencz Csaba hármasai, alig negyedóra alatt négyet is elsüllyesztett. Többek között ennek köszönhetően csak tizenkét ponttal (29-41) vezettek a szünetben a spanyolok, akik ellen sikerült döntetlenre hozni a második negyedet.

Magyar alley oopra egy ugyanolyan látványos (a gyűrűhöz passzolt, zsákolással végződő akcióval) válaszoltak a spanyolok, néha gálajelleget öltött a meccs. Bár Rubióék húsz ponttal elléptek, egyre sűrűbben találtunk be kintről, Eilingsfeld, Vojvoda és Perl triplája is ült, a spanyoloknak időt kellett kérniük, csóválták a fejüket a padon. Miközben szinte mindenki esküdött volna rá, hogy az utolsó negyedre 25-30 ponttal vezet majd az Eb-címvédő, 8 és fél perccel a vége előtt 60-55-re vezettek csupán. A szintén európai klasszis horvátok elleni mérkőzést idéztük, úgy látszik, a nagyobb tudású ellenféllel szembeni játék duplán ösztönzi a magyarokat.

A végére a centereinket leszámítva szinte minden játékosunk bedobott egy hármast – összesen tizenhármat szereztünk –, egy-egy megmozdulásunknál Sztojan Ivkovics, a magyar csapat kapitánya hátradőlve, kedélyesen mosolygott a kispadon. Hatalmas szívvel küzdő brigádot hozott össze a szerb–magyar tréner. A spanyolok a végét nem lazázták el, a végeredmény: 64-87! 

A végig pihenő Hanga Ádám a mérkőzés előtt még arról csevegett a San Antonio világklasszisával, Pau Gasollal – aki épp ellenünk lett az Eb-k történetének legeredményesebb játékosa –, hogy miért nem igazolt Texasba a magyar, akinek amerikai játékjogát a Spurs birtokolja. A találkozó után röviden a kiadós magyar vereséget is értékelhették, no meg azt, Isztambulban melyik baklavát érdemes majd megkóstolni. Édes teher.

Nyilatkozatok 

Ivkovics Sztojan a következőképp nyilatkozott a meccs után: „Nem beszélek most kosárlabdáról, taktikáról, elvégre mindenki látta, hogy mi történt a pályán. Nagyon büszke vagyok, mert ilyen srácai senkinek sincsenek. Talán valaki nem tudja, de Ferencz Csaba két éve még nem játszott a saját klubjában, most pedig itt bizonyított” – jelentette ki a szakvezető, a továbbiakról pedig annyit mondott, mindent megtesznek vasárnap is, akárki lesz az ellenfél.

„Örülök, hogy így tudtunk játszani a spanyolok ellen, megtiszteltetés volt ellenük pályára lépni. Akik eddig kevesebbet játszottak, ma megmutatták, hogy ők is tudnak kosarazni” – értékelt elégedetten a válogatott legjobbja, a 17 pontos Ferencz Csaba. A körmendi kosaras hozzátette, nagyon örül, hogy még nem ért véget az Eb, és utazhatnak tovább Isztambulba. (MTI)

A lett kosárlabda-válogatott csütörtökön 89-79-re legyőzte a társházigazda török csapatot a férfi Európa-bajnokság csoportkörének zárófordulójában, így eldőlt, hogy a magyarok Szerbiával találkoznak az isztambuli nyolcaddöntőben.

A nyolcaddöntő párosítása:
szombat:
Szlovénia–Ukrajna
Németország–Franciaország
Finnország–Olaszország
Litvánia–Görögország

vasárnap:
Szerbia–Magyarország
Spanyolország–Törökország
Horvátország–Oroszország
Lettország–Montenegró

Eredmény, C csoport, 5. forduló:
Magyarország–Spanyolország 64-87 (10-22, 19-19, 17-19, 18-27)
a pontszerzők: Ferencz 17, Vojvoda 10, Perl 9, Tóth 7, Allen, Eilingsfeld, Wittmann 5-5, Keller, Ruják 3-3, illetve P. Gasol 20, Rodriguez, W. Hernangomez 15-15, M. Gasol 10, J. Hernangomez 8, Rubio 6, San Emeterio 5, Navarro, Oriola 3-3, Sastre 2

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.