Dávid Kornél: Hanga Ádám előtt még nem zárult be Amerika kapuja

Az eddigi egyetlen NBA-játékosunk a mostani Eb vezéralakjáról és következményeiről is beszélt.

Arday Attila
2017. 09. 12. 7:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dávid Kornél az egyetlen magyar játékos, aki szerepelt eddig az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokságban, vagyis az NBA-ben. Hanga Ádám lehetne a második, de ez már évek óta így van – a mostani nyár is úgy ért véget, hogy nem került San Antonióba, ahonnan elővásárlási jogot szereztek rá. 

A ragyogóan sikerülő Eb után Hanga, válogatottunk vezéralakja a Barcelonában folytatja pályafutását, klubszinten ez a csúcsot jelentheti Európában. Dávid Kornél szerint viszont még van esélye az NBA-re.   

„Az, hogy ott megállja-e a helyét, hogy milyen szinten tudna játszani, csak akkor derülne ki, ha az a csapat, amelyik őt draftolta, kiviszi. Bízom abban, hogy ez a kapu még nem zárult be – mondta a Kossuth rádióban Dávid, aki a szintén NBA-s Milwaukee Bucks európai játékosmegfigyelője.

– Minden feltörekvő fiatalról vagy már draftoló kosarasról, illetve azokról, akiknek van esélyük az NBA-be kerülni, készítettem riportokat, amelyek mennek a Milwaukee Buckshoz.

Bekerülnek egy olyan dossziéba, ahonnan a general manager később tud válogatni, eldöntheti, ki az, akit Európából érdemes az Egyesült Államokba vinni.” 

Az Európa-bajnokságon természetesen Európa, a kontinens topligáinak figyelmét is felhívhatja magára valaki. Vojvoda Dáviddal és Perl Zoltánnal alighanem ez történt.

Dávid Kornél visszaemlékezett a legutóbbi magyar vonatkozású Eb (1999) következményére Gulyás Róberttel kapcsolatban: „Az ottani teljesítménye alapján került Franciaországba, és futott be csodálatos európai karriert. Az igazi lökést azonban az jelentette volna, ha az azt követő két Eb-re is kijut ez a generáció. Sajnálom, hogy azokra már nem sikerült kvalifikálnunk.”

A mostani Eb-csapatról is elmondta véleményét: „Pont ott van a válogatott Európában, ahol lennie kell. Ez pedig a legjobb tizenhat. Jó is lenne itt maradni, mert ez azt jelenti, hogy érdemes utánpótlást nevelni, és érdemes dolgozni a kosárlabdában. Lehetett látni, hogy mennyi embert megmozgat. Sokan felkapták a fejüket arra, hogy a legjobb tizenhat közé jutottunk. Ez mindenképpen pozitív a magyar kosárlabdára nézve.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.